A legolcsóbb pilseni

2019. szeptember 23. hétfő
Újpest fura fintora, hogy a panelrengeteg ellenére, még maradtak kocsmáknak is otthont adó, egy-két szintes épületek.

Ilyen például a Vezér söröző háza az Árpád úton, srévizavé a rendőrkapitánysággal. Szinte felfoghatatlan, hogy maradhatott fenn ez a háztömb és persze kérdés az, hogy meddig húzza, hiszen a környéken is egyre-másra bontják le a régi házakat, hogy helyükre újépítésű, modernnek nevezett panal-utódokat építsenek.

Egy sarokkal beljebb, a Lebstück Mária utcában, két egyszintes épület közé beszorítva figyeltem fel a „Vaskapu borozó” kerthelyiségére. Bár esetünben az udvar elnevezés használata közelebb járt volna a valósághoz, a napfényes délutánban is homályos területre.

A belső helyiségekben senki és a láthatólag sokat tapasztalt termetes kocsmárosné sem örvendett különösebben felbukkanásomnak. Csapolt sör nem volt, borral, meg a legtöbb vendéglátóhelyen csínján bánok, így maradt a Pilsner Urquell háromszázötvenért és a víg vendégek hangoskodása az udvaron.

Igen barátaim! Van vendéglátóhely, ahol tiszta pohárból, jól hűtött, igazi Pilsnert lehet inni, a fent emített felhasználóbarát áron. De nem csak ezért, hanem a retró hangulatért is érdemes kiruccanni Újpestre, ahol még sok figyelemreméltó kocsma vár felderítésre.

Talán akad, aki nem tudja, de Lebstück Mária férfinek öltözve harcolta végig az 1848-49-es szabadságharcot. Életét Jókai Mór örökítette meg „Mária főhadnagy" című regényében, melyból Huszka Jenő operettet is írt. A nagyszerű asszony élete utolsó éveit itt Újpesten, a közeli Csokonai utcában töltötte.Twitter megosztás Google+ megosztás