A napfény halovány íze

2020. október 11. vasárnap
Latin-Amerika tradicionális söreit teljesen háttérbe szorították a divatos, de érdektelen és jellegtelen sörök.

Aki trendi, az az üveg nyakába még egy cikk lime-ot is nyom – persze a sörön ez sem segít. A lime és a sör viszonya némileg hasonló a kaviár-citrom viszonyához: eredetileg azért adtak mindkét élelmiszerhez citromot, hogy elfedjék azok kellemetlen szagát és netán romlottságra utaló ízét. Ez még akkor is igaz, ha hamisítatlan sörivó németek is előszeretettel tesznek citromkarikát a búzasörbe. 

A Corona és vetélytársa a Sol évtizedekig igénytelen, olcsó terméknek számított, amelyet szegényparasztoknak és ipari munkásoknak készítettek. Ezeknek a söröknek a receptje a kukorica- és az árpamaláta mellett körülbelül negyven százalék rizst ír elő. Az ily módon „leolcsósított” sör kevés hozzáadott komlóval készül, így keserűség-értéke – az úgynevezett IBU – 10-12. Ez fele, harmada az Európában megszokott sörökének.

Igaz, jéghidegre hűtve frissítő ital azoknak, akik kemény fizikai munkát végeznek. Ez az, ami nem mondható el a jómódú, idejüket szörföléssel töltő, fiatal amerikai turistákról. Ők lelkesen szoktak rá erre a sörre, és amikor visszatértek Kaliforniába és Manhattanbe, magasztalták ennek paraszti és proletár tulajdonságait – ezt a középosztálybeli magatartást a „közelebb a tömegekhez” kifejezéssel jellemezhetnénk.

Először az amerikaiak tettek citromkarikát vagy lime-gerezdet a sörbe, ami derültséget és megrökönyödést váltott ki Mexikóban, bár szomorúan kell megállapítanunk, hogy ezt a szokást azután a helyiek is átvették. Ezek a sörök világkarrierjüket azoknak a yuppieknek köszönhetik, akik visszatérve a mexikói utazásból New Yorkba, Londonba, Párizsba, Münchenbe meghonosították, hogy egyenesen üvegből igyák a Coronát – ezt néhány országban Coronita néven forgalmazzák – és a Solt valamint, hogy az üveg nyakába egy cikk lime-t nyomjanak.

Ez a szokás akárcsak a tequilla-ivás szertartása – igaz eredetileg a mexikóiak a dobozos Tecate sört itták sóval és lime-mal – a közép-amerikai országban is szokásban volt. Magyarországon a sörízléstől messze eső Coronita nem a sörkedvelők kedvenc itala, inkább diszkóitalnak számít.Twitter megosztás Google+ megosztás