A sörgyár felett kék az ég

2022. június 19. vasárnap
Az 1573-ban alapított Kutná Hora-i sörgyár történetét most az 1953-as államosítástól tekintjük át.

A sörgyár a háborút ugyan túlélte ugyan, de sorsát, az államosítást nem kerülhette el. A sörgyár 1953 és 1993 között az állam tulajdonában működött. Az államosítás megnövekedett kapacitást és új berendezések műszakba állítását is jelentette. Így aztán a sörfőzde működése a szocialista időkben biztosítva volt.

Az 1993-as privatizáció azonban nem sok jóval kecsegtetett. A sörfőzde Kutna Hora felügyelete alatt maradt és különböző cégek főzték itt a sört, de a minőség jó maradt, így Kutná Hora söre, a régióban igen népszerű maradt. Ha nem is volt idilli a helyzet, de a városnak mégis csak volt sörfőzdéje.

2009-ben azonban sötét felhők gyülekeztek a sörfőzde felett, a Heineken vetett szemet a közepes méretű sörgyárra. A vihar végül is a Heineken tulajdonszerzése után tört ki. A multinacionális sörgyártó ugyanis miután  megvette a sörfőzdét, nem folytatta a sörfőzést. A gyártóberendezéseket nagyrészt leszerelték és elvitték. A Kutná Hora sörfőzde szíve a középkor óta először állt meg.

A remény azonban nem halt meg, mert az ingatlan a városé maradt. 2016-ra megszületett az összefogás, hogy a régi sörfőzdében újra sört főzzenek. A tervek lassan kezdtek teste ölteni, és a munkások apránként új főzőházat és pincéket építettek az eredeti alapokra, a kolostor pincéibe, ahol eredetileg is volt a helyük, visszakerültek az ászoktartályok.

A történelmi hagyományok tiszteletével, a helyi sör szeretetével és az évszázados receptbe vetett bizalommal az új tulajdonosok mindent elkövettek, hogy megőrizzék a hely szellemét és söreik megfeleljenek a legigényesebb cseh sörivók ízlésének is.

Amikor 2017-ben csapra verték az új berendezésen készített sört az egész város örömünnepet ült. A hagyomány, a hazaszeretet, a helyi történelem iránti büszkeség és a híres sörfőzde olyan biztos alapokat garantálnak, amelyeket nem lehet megvásárolni. Ezeknek, az értő sörmesternek és a kiváló cseh alapanyagoknak köszönhetően ismét remek sört főznek a Lorcán.Twitter megosztás Google+ megosztás