A söröspoharakról

2018. december 11. kedd
Az üvegből, pláne dobozból sört inni legfeljebb kényszerhelyzetben bocsánatos bűn. A sör élvezetének ugyanis – akárcsak a bornál – fontos része, a látvány.

Ahány sör, annyi pohár – állapíthatjuk meg, ha olyan sörözőben isszuk a folyékony kenyeret, ahol több féle sör is kapható. Kérdés persze, hogy a csinos poharaknak és korsóknak az esztétikus megjelenésen, a vonzó tálaláson kívül van-e szerepe abban, hogy mennyire ízlik a sör? A habkorona magassága, tartóssága, az ital színe, a pohárban gyöngyözve felszálló buborékok, az ürülő korsó falára tapadó sörgyűrűk, mind-mind árulkodnak a sör minőségéről.

Ha üvegből isszuk a sört, a látvány mellett nem élvezhetjük igazán a sör illatát sem, és az ízérzet is másképp jelentkezik, mintha elegáns pohárból kortyolgatnánk azt. Nem vitatva, hogy az üvegből ivás is rendelkezik egy diákcsínyes, vagy éppenséggel a „megszomjaztam munka közben” kétkezimunkás-fílinggel, állítjuk, hogy poharazni sokkal élvezetesebb. Ehhez persze a sörnek is kell kvalitásokkal rendelkezni – mert bizony a legszebb dizájnpohár sem képes feledtetni a sör silányságát!

A jó sör azonban megérdemli az megfelelő poharat! Nem kell persze bedőlni a marketing diktálta blöfföknek, a legtöbb sör nem igényli a boros vagy konyakos kelyhek világát idéző, extrém belga sörökhöz ajánlott pohárcsodákat. Bár kétségtelen több sörnek is van ajánlott pohara, ezek alakját elsősorban a fogyasztási hely szelleme, és a márkát vonzóvá tenni kívánó szándék határozza meg.Twitter megosztás Google+ megosztás