A tátrai csaj

Címkék: sztori, spiritusz
2020. augusztus 16. vasárnap
A Tatranský Čaj féldecis pohárban érkezett a szerzőhöz, aki rossz szokásához híven a sörét kívánta valamilyen lélekmelegítővel kísérni a komáromi kocsmában.

E célra Unicum, híján általában Becherovkát, Fernetet vagy végső estetben Starý Mysliveckát szokott rendelni. Ezúttal azonban a csinos csaposnő ajánlására ezt az újfajta likőrt választotta. A lendületesen lehúzott feles nyomán azonban köpni-nyelni sem tudott.

A kocsmában szerencsére félhomály uralkodott, így senkinek sem tűnt fel, hogy szeme könnybe lábadt és a levegő is belészorult. Még jó, hogy a keze ügyében ott volt a tizenhatos Budějovický Budvar: ezzel sikerült a torkában lángoló tüzet eloltani. Mikor néhány perc múlva szóhoz jutott, a mérget tartalmazó üveg iránt érdeklődött. A karcsú, mondhatnók kecses palack címkéje aztán megnyugtatta, hogy percei még sincsenek megszámlálva. A tátrai tea ugyanis 72 százalékos alkoholtartalmú ital, amit mint később megtudta normális körülmények között, hasonlóan a portoricoi rumhoz, teával esetleg forró vízzel hígítva szoktak inni. 

A Tatranský Čaj annak a szép tátrai szokásnak a felelevenítése, amikor zimankós teleken a kolibába megérkezők a különféle hegyi gyógynövényekből főzött teát nemes egyszerűséggel tömény szesszel öntötték nyakon. A hagyomány megőrzésére és újragondolására 2002-ben, Szőgyén – aminek temetőjében egyébként Pató Pál sírja található – szeszfőzdéjében vállalkoztak Itt kezdték meg Karloff márkanéven a Tatranský Čaj iparszerű gyártását, eredetileg 52 százalékos alkoholtartalommal. Az egyedi és kellemes gyümölcstea-ízű szeszesital, alkoholból, cukorból, gyógynövény- és teakivonatokból valamint gyümölcspárlatokból áll. A recept természetesen szupertitkos.

A siker aztán a sortiment bővüléséhez vezetett. Az 52%-os Original mellett létezik a 62%-os Goralsky, a 72%-os „betyárerős” Zbojnícky, a mazochistáknak szánt 82%-os Black és hogy a kevésbé edzett versenyzők is megismerkedhessenek a Tatranský Čaj gyümölcsös-meggyes ízével forgalmaznak egy 42% italt White és egy 32% százalékos citromos teát is Citrus néven is.

A Tatranský Čaj megjelenésének köszönhetően a „becsajozás” is új értelmet nyert, újabb találó kifejezéssel gyarapítva a részegség szinonimáinak végtelen sorát.Twitter megosztás Google+ megosztás