Alkoholmentes Oktoberfest

2020. augusztus 19. szerda
Alabamában van egy német ajkúak alapította település, ahol 2013-ig csak alkoholmentes italok fogytak a helyi Oktoberfesten.

Jó 140 esztendeje érkezett a mai városka földjére Johann Gottfried Cullman. Bismarck kancellár országából. A kereskedő 1873-ban öt családot hajóztatott át az Óvilágból, akiket pár év alatt mintegy tízezer bajor és sváb kivándorló követett. Az Újvilág megélhetést, felemelkedést ígért számukra, ami legtöbbjüknek valósággá is vált. Azt azonban nem ígérte meg nekik senki, hogy régi szokásaikat, hagyományaikat is megőrizhetik. Így jártak pórul a derék német emigránsok Alabamában, akik elveszítették ősi jogukat a sörivásra. A stüszikalap és a rövid bőrnadrág viselése megengedett. De a müncheni pálos, Ágoston-rendi és ferences barátok, meg az udvari főzde pompás söreiről városukban sokáig csak álmodozhattak.

Cullman County Alabamában, az USA egyik legdélibb államában fekszik. Területén egészen 2013-ig érvényben volt a száraztörvény, azaz tiltották mindenféle alkoholtartalmú ital fogyasztását, előállításáta – beleértve a legenyhébb sört is. Mindazonáltal a cullmaniek 1981-ben elhatározták, hogy felelevenítik európai őseik hagyományát, és megtartják a maguk Oktoberfestjét – alkoholfrei, free of alcohol. Egy bajor sörfesztivál, parázson sült borsos kolbásszal, fűszeres-fokhagymás flekkennel, s hozzá kóla, cukros limonádé, kakaó meg tejeskávé, borzalmas dolog. Márpedig a törvény szigorú betartásáról az éber rendőrség gondoskodott. Ha egyetlen cseppnyi szeszesital nyomára bukkant Cullman területén, az ügy a bíróság elé került és a bűnös kemény pénzbüntetésre számíthatott.

Szerencsére ennek már vége, és az utóbbi években már a város polgármestere minden év októberében már valódi söröshordót ver csapra és kiált fel: O' zapf is! Twitter megosztás Google+ megosztás