Axiom, Sibeeria, Bakalář

2022. március 20. vasárnap
Axiom, Sibeeria, Bakalář – mi a közös a három cseh sörfőzdében? Csak annyi, hogy tulajdonosaik között oroszok is vannak.

Sörei a fogyasztók és a sörínyencek élvonalába tartoznak. Most azonban a prágai Sibeeria mikrosörfőzdének egy kellemetlen ténnyel kell megküzdenie. Csehországban sokan vannak, akik nem hajlandók meginni a sörüket. A bojkott oka azonban nem a rossz ízlés, hanem az, hogy az oroszokékal való szembenállás kifejezés. 

„A többi európai vállalathoz hasonlóan, amelyek legalább valamilyen módon kapcsolatban állnak Oroszországgal, negatív visszajelzéseket kapunk. Egyes vásárlók felhagytak a termékeink vásárlásával, és vannak, akik nem akarnak sört inni olyan pohárból, amelyről azt gondolják, hogy provokatív logóval rendelkezik, amelynek logója Szibériára utal – mondta a Deníknek Roman Anochov, a sörfőzde társtulajdonosa Roman Anochov több mint tíz éve él Csehországban.

– Közel 300 mini sörfőzdénk van az országban. Közülük tudomásunk szerint kilencnek orosz a tulajdonosa vagy társtulajdonosa. Nem vehetjük egy kalap alá mindet! – mondta Michal Voldřich, a sörszövetség lnöke.

A Sibeeria  mellett a prostějovi Axiom sörfőzde is kommentálta az inváziót, és még tovább ment.

– Úgy döntöttünk, hogy segítünk, ahelyett, hogy összeadnánk a veszteségeket. Tíz menekültnek adtuk menedéket a házunkban – mondta Jan Horák, a sörfőzde igazgatója, amelynek a cégjegyzék szerint három orosz ügyvezetője van.

A Rakovnický Pivovar Bakalář a tulajdonosa Andrej Brajlovszkij orosz üzletember. A jelentős orosz és belorusz exporttal működő sörgyár pesszimista forgatókönyv szerint az eladások akár ötven százalékkal is eshetnek.

– Ha még sokáig tartanak a szankciók, kemény megszorításokat kell majd hoznunk – mondta a sörgyár igazgatója, Jiří Kovář. Ez a sörgyár nyilvánosan is elítélte az ukrajnai orosz agressziót.

 

Forrás: https://www.denik.cz/ekonomika/pivo-s-ruskymi-koreny-sibeeria-20220317.htmlTwitter megosztás Google+ megosztás