Az újranyitás nehézségei

2020. június 21. vasárnap
Nagyon lassan indul be az újranyitott sörözők forgalma, de nekik legalább megvan az esélyük, hogy javítsanak idei, erősen mínuszos mérlegükön.

Több hely azonnal nyitott, amint lehetett. Ehhez első lépcsőben terasz, vagy kerthelyiség szükségeltetett. Majd két hét után már a sörözők belső helyiségeit is megnyithatták a vendégek előtt. Szép lassan egyre több kocsmába tért vissza az élet.

Persze akadnak, akik nulla bevétel mellett, nem tudták tovább fizetni a bérleti díjat, az alkalmazottak bérét, a rezsit – így sokan véglegesen bezártak. Különösen igaz ez azokra a pincesörözőkre, akik számára a nyári forgalom eddig is épp csak a nullszaldóra volt elégséges. De azok a sörfőzdék sem egyszerűen vészelték át a kijárási korlátozások időszakát, amik a kieső forgalmukat nem, vagy csak töredékében tudták pótolni a hirtelenjében életrehívott házhozszállítással, az utcán át történő árúsítással és persze előnyösebb helyzetben voltak azok is a járvány előtt – és alatta – is nagyobb mennyiséget értékesítetek a kiskereskedelemben.

Szakmai körökből származó információnk szerint négy kisüzem a kilencvenből nem élte túl a válságot. A túlélők is hatvan-kilencven százalékos forgalomcsökkenést könyvelhettek, akik gyorsan reagáltak a gasztronómiai eladásaik lenullázódására. Adataink még nyilván nem pontosak, hiszen hivatalosan sem a Sörgyártók Szövetsége, sem a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete nem közölt még információkat és az első féléves forgalmi jelentésekre is még várni kell. 

Az elmúlt két hét tapasztalatai a fővárosban megmutatták, hogy az újraindulás távolról sem fáklyásmenet. Több kocsmáros is arról számolt be, hogy a júniusban megszokott forgalmuknak egyelőre csak a töredékét produkálják – sok vendég maradt el. Erre a külföldi turisták hiánya mellett magyarázat lehet, hogy sokan spórolni kénytelenek és nem engedhetik meg a sörözői árakat maguknak, de visszatartó erő lehet a vírustól való félelem és a pocsék időjárás is.

Ez utóbbi reméljük kegyes lesz a jövő heti XIII. Budapesti Cseh Sörfesztiválhoz és végre mindenki felszabadultan fog sörözni a Westend Tetőteraszon.Twitter megosztás Google+ megosztás