Bajban a cseh minik

2021. január 5. kedd
A csehországi mini-sörfőzdék sörtermelése tavaly mintegy harmadával esett vissza az előző évhez képest.

A helyzet a legfrissebb helyzetjelentések szerint is tragikus. A Cseh-Morva Mini Sörfőzdék Szövetségének vezetősége szerint már több mint húsz kisüzem fejezte be végleg a működését, de még messze nincs a vesszőfutásnak vége.

Roman Žilka, a Velké Losiny sörfőzde tulajdonosa tavaly mintegy 10 millió koronát fektetett be a sörgyár korszerűsítésére és megháromszorozta kapacitását, egyelőre hiába. A kormányzati intézkedések miatt tavaly többször is le kellett állítani a sörfőzdét. Az étterem, amely a sörfőzdéhez kapcsolódik, most is zárva tart. 

A palackozás az egyetlen forgalmazási lehetőség, mert az éttermek zárva vannak, így a csapolt sört nem tudják a sörfőzdék eladni. Az állami segítség pedig messze nem fedezi még az állandó költségeiket sem, nemhogy a veszteségeiket.

A jeseníki mini sörfőzde (képünkön) tulajdonosai, Eva Orlová. Stanislav Orel attól tartanak, hogy a nyitvatartási korlátozások feloldása után sem fognak egyhamar visszatérni vendégeik, ahogy ezt a tavalyi nyitáskor már megtapasztalták.

A járvány előtt a cseh sörforgalom közel fele a vendéglátásban fogyott el, de a korlátozások miatt nagyon sok ember sörivási szokásai megváltoztak és félő, hogy csak nagyon lassan térnek vissza a sörözőkbe. A hazai vendégek elmaradása mellett, ha a külföldi turisták továbbra sem jöhetnek, az súlyos csapás lesz a cseh vendéglátásra, melynek egyik fő vonzereje eddig is a híres-neves cseh sör volt.Twitter megosztás Google+ megosztás