Beerpress – cseh sör a téma

2020. március 12. csütörtök
Ötven éves a Radegast, nem kell a műanyag, a kisüzemi boom vége, bezárt a pardubicei resti sörfőzdéje.

A szocialista Csehszlovákiában egyetlen sörgyár épült Cseh- és Morvaországban, a szláv söristenségről elnevezett Radegast. Az 1970-ben felavatott  nošovicei sörgyár idén ünnepli ötvenedik évfordulóját. A 1990-ben privatizált sörfőzdét 1999-ben vásárolta meg a SAB-Miller óriáscég és így a Radegast a Plzensky Prazdroj csoport tagja lett. A tavalyi évben a sörgyárban valamivel több mint kétmillió hektoliter sört főztek.

(...)

2019-ben jóval kevesebb új kisüzem kezdte meg a működését mint az előző években és eközben tucatnyi kis főzde fejezte be a működését. A következő években elsősorban a már működő sörgyárak kapacitásának bővítését prognosztizálják a cseh sörszövetségnél. A legsikeresebbek akár tízezer hektoliter főlé is kerülhetnek, hiszen – elsősorban a fiatalok körében – növekszik az érdeklődés a „minipivovárok” termékei iránt. 

(...)

A pilseni Gambrinus sörgyár után újabb sörgyár, a strakonice-i Dudák sem tölti PET-palackba a söreit. A tavalyi évben több mint ötvenhétezer hektoliter sört főztek Strakonicében. Ebből mindössze háromszázharminc hektoliter tizenegyes Slepák került műanyag palackba, de az idei tavasztól már ezt is felváltja az egy literes üveg palack.

(...)

Különleges hangulatú hely volt a pardubicei állomás várótermében kialakított a Bahno sörfőzde-söröző, amely miatt biztos sokan késtek le, vagy választottak későbbi vonatot. Most az állomás felújítása miatt Prachovicebe költözik a sörfőde-söröző. Az itt megszokott feelinget biztos nem tudják reprodukálni az új helyen, de igérik, hogy alsó-és felsőerjedésű söreik ugyanolyanok maradnak, mint amit megszoktak a vendégek.  Twitter megosztás Google+ megosztás