Biosör

2020. február 2. vasárnap
1516-ban nem ismerték az élesztőt, nem tudtak az aszkorbinsavról, nem hallottak a kukoricadaráról, sőt a rizsről sem.

És nyilván az ismeretek hiánya okozta azt is, hogy az 1516-os Sörtisztasági Törvény nem foglalkozik sem a polivinilpolipirrolidonnal történő  fehérjestabilizálással,  sem az antioxidánsokkal segített habképződéssel. Az uralkodó természetesnek tekintette, hogy  a gabonaföldeket nem permetezik növényvédő szerekkel és műtrágyával, és azt is, hogy a sörfőző komlóvirágot és nem komlókivonatot használ.

Aztán a 19. század derekától kezdve a sörfőzés a nagyiparosodás során egyre másra alkalmazta a tudomány és technika újabb és újabb felfedezéseit és távolodott el – ki kevésbé, ki jobban – a sörtisztasági törvény immár senkire sem kötelező előírásaitól.

Mindez csak a bio-élelmiszerek megjelenésével változott meg. Az egyre nagyobb számban megjelenő bio-sörfőzdék a klasszikus sörfőzés szabályaihoz térnek vissza: nemcsak szigorúan ellenőrzött  bio alapanyagokkal dolgoznak, de a vízkezeléshez sem használnak aktív szénszűrést, ioncserélést, ózonkezelést vagy UV-besugárzást és a minőség is türelmesen végigvárt, hosszú érési folyamat során teljesedik ki.

Így természetesen nem képesek felvenni az árversenyt a nagyiparban gyártott sörökkel. Mégis a legnagyobb német biosörgyártókat a Lammsbräut és a Pinkus Müllert a legnagyobb tisztelet övezi. Itthon a Lammsbrau sörei kaphatók, beszerzésükre azonban nem könnyű feladat: inkább bio-boltokban, mint élelmiszer üzletekben hozzáférhető.  Sajnos az árak a legdrágább prémium sörökéhez hasonlók.

Azoknak akik hívei a bio-élelmiszereknek, bátran ajánlhatjuk, mert a sör az egyik legegészségesebb ital. Bőséges B-vitamin tartalma fiatalon tartja a bőrt és nyugtatja az idegrendszert, a kierjedésből visszamaradt cukor, a dextrin, a fehérjék, az ásványi anyagok, a szerves savak mind pozitívan hatnak az anyagcserére és több fontos nyomelem is az alkotórészek között található. Mindezt a legtöbb sörről elmondható, de a biosör óriási előnye, hogy fogyasztásával nem terheljük semmiféle szermaradvánnyal a kiválasztó szerveinket és még finom is!Twitter megosztás Google+ megosztás