Boldog Katalin napot!

2019. november 25. hétfő
Katalin neve napján a sörivók számára néhány fontos és ismert Katalinról szeretnénk megemlékezni

Katharina von Bora Lutherrel való megismerkedésekor maga is – mint abban a korban annyi apáca – kolostorban tanulta az árpalé készítésének mesterségét. Hírnevét a haspók Luther Mártonnak köszönheti. Miután férjhez ment a kiugrott baráthoz, Katharina otthon főzte a sört. Ura rajongott asszonya serfőző művészetéért – de legfőbbképpen természetesen annak eredményéért. Hiába árasztották el a fejedelmek és a városatyák tiszteletadományként sörrel, Katharina itala maradt a felülmúlhatatlan kedvenc.

Luther egész életében nagy barátja volt az ételnek és az italnak. Legendák terjengtek hatalmas étvágyáról és jókora huzatáról. Egész sültlibát megevett egy ültő helyben, s persze tetemes mennyiségű seritalt is küldött a madár után. A vallásalapító szépen ki is gömbölyödött érett férfikorára. A gyengébb nem kegyeit sem vetette meg! Rengeteget volt úton, s gyakorta előfordult, hogy a kiadós esti trakta után élvezte a házi fehércseléd(ek) társaságát is. 1525-ben nősült meg, 42 éves fejjel és boldog házasságban élt. Katalin asszony öt gyermeket szült a tudósnak, s emellett rendszeresen ellátta saját főzésű híres sörével is.

Másik Katalinunk akiről megemlékezünk II. Katalin orosz cérnő volt , aki – bár nem főzte – maga is nagyon kedvelte a híres angol porter sört, mely nagyon népszerű lett a pétervári arisztokrácia körében. A pór nép számára persze megmaradt italnak a vodka és a kvasz – a drága sör megfizethetetlen volt számukra. II. Katalinról, annak ellenére, hogy az orosz birodalom legnagyobb uralkodóinak  egyike volt, mégis elsősorban a rangjához méltatlan szerelmil kalandajinak sokasága, leszbikus félrelépése és mérhetetlen gazdaságának szimbólumai a Potemkin-falvak jutnak az emberek eszébe.

Az erős barna sört előbb Angliából, majd  később, immár Russian Imperial Stout néven  Észtországból, hozatta a cári udvar számára. Ahhoz, hogy a sör ne csak a hosszú utat bírja ki, hanem még utána is megőrizze minőségét a sörfőzők a megszokottnál erősebbre főzték és gazdagon adagolták hozzá a komlót is, ami szintén meghosszabbította sör szavatossági idejét. Később az uralkodónő 1795-ben engedélyt adott egy Abraham Friedrich Krohn nevű német bevándorlónak, hogy Péterváron megépítse Oroszország első sörgyárát.

És végül, de nem utolsósorban emeljük poharunkat Késmárky Katára, a magyarhertelendi Kapucinus sörfőzőjére, Magyarország egyik első sörforradalmár asszonyára, aki annyi remek sörrel ajándékozott meg bennünket, köztük a cikkünkben is szereplő Katharina Bora tiszteletére főzött Frau Lutherrel.Twitter megosztás Google+ megosztás