Csatabárddal a kocsmák ellen

2021. november 18. csütörtök
Carrie Nation élete bizonyíték arra, hogy a szesztilalom bevezetésének voltak előzményei is az Egyesült Államokban.

Az 1846-ban született Carrie Nation harcos antialkoholistaként, nem maradt meg fotelforradalmárnak, hanem csatabárdot ragadott és rendszeresen ezzel verte szét az általa szittyószalonnak tartott kocsmákat, melyeket az alkoholizmus melegágyának tekintette.

Carrie alkohol-ellenessége minden bizonnyal első férjének Charles Gloydnak, egy fiatal orvosnak lehetett köszönhető, aki súlyos alkoholista volt. Közös életük mindössze két évig tartott. A válás után nem sokkal Gloyd májcirózisban meghalt.

Carrie férje örökségéből megengedhette magának, hogy iskolába járjon és 1872-ben tanári diplomát szerzett. 1874-ben Carrie feleségül ment David Nation ügyvédhezet, aki 19 évvel idősebb volt nála,

Carrie már ekkoriban is résztvett különféle alkoholellenes szervezetek munkájában, de tevékenysége csak 1900-ban radikalizálódott. Ekkor, saját bevallása szerint, isteni sugallatra az erőszakos fellépés mellett döntött. Első „áldozata” a Kansas állambeli Kiowa egyik bárja volt. Carrie erre így emlékezett később vissza:

„Befutottam a pult mögé, összezúztam a tükröt és az alatta lévő üvegeket, felkaptam a pénztárgépet, földhöz vágtam, majd a hűtőszekrény ajtaját is leszaggattam, összetörtem, kinyitottam a pultot, és elvágtam a sörvezetékeket. Egy vasdarabbal kiütöttem a söröshordók dugaszait és szétvertem a sörcsapokat. A szerteszét spriccelő sörök teljesen eláztattak engem is.”

Carrie felbuzdult a rombolástól és ezután folytatta pusztító útjait. Hírneve egyre nőtt, akárcsak a bírságok, amiket akciói miatt kellett fizetnie. Egy alkalommal férje azzal viccelődött, hogy legközelebb vigyen magával egy csatabárdot, hogy minél nagyobb kárt tudjon okozni.. Carrie szerint ez volt a legésszerűbb dolog, amit férje a házasságuk alatt mondott neki.

A csatabárd lett Carrie jelképe és a különféle baltás kitűzök és ajándéktárgyak árusításának köszönhetően fontos bevételi forrása. A bírságok kifizetése sem jelentett gondot neki, mert egyre több támogatója lett mozgalmának. Kocsmák szétverése miatt több mint harminc alkalommal tartóztatták le, de ez sem tartotta vissza, hogy élete végéig küzdjön az alkoholfogyasztás betiltásáért.

A sors fura fintora, hogy a száraztörvényt csak halála után kilenc évvel fogadta el az amerikai szenátus.Twitter megosztás Google+ megosztás