Csőd és végkiárusítás

2020. január 31. péntek
A bíróság úgy határozott, hogy kiárusítják a csődeljárás alatt levő Šumava-i Kout sörgyár sörkészleteit.

Az utóbbi évek Csehországban a kis sörfőzdék számának rohamléptekkel történő emelkedéséről szóltak. Az éremnek azonban van másik oldala is, azaz egyre több sörfőzde fejezi be működését és zár be. Úgy néz ki erre a sorsra jutott a közismert Kout sörfőzde is.

A régi sörgyárat 2002-ben vásárolta meg Ján Skala és miután felújította az épületet és korszerű berendezéseket vásárolt, 2006-ban újra indult a sörfőzés a városkában. 2014-ben már nyolcezer hektolitert adtak el a Kuot sörből.

A sikertörténetnek Jan Skala 2017-ben bekövetkezett halála vetett véget. A vállalkozó végrendeletében feleségre Jana Skalovára és régebbi élettársára Gabriela Hodečkovára hagyta az üzemet, akik azonban képtelenek voltak együttműködni, legszívesebben megváltak volna a sörfőzdétől.

Mindeközben azonban a cég fizetésképtelensége miatt csődbiztost neveztek ki a gyár felszámolására. Egy januári bírósági döntés értelmében, első lépésként több száz hektoliter hordó sört értékesítenek árverésen. Ez egy kevés haladékot jelent és fennmaradt a remény, hogy  lesz új tulajdonos, aki még azelőtt megvásárolja az ingatlant, hogy az eszközök is kalapács alá kerülnének és így talán folytatódhat a sörfőzés Koutban. Twitter megosztás Google+ megosztás