Erős sörök

2019. szeptember 4. szerda
Pardubicky Porter, EKU 28, Thomas Hardy ale, Hürlimann Samichlaus – ezek egykor a világ legerősebb söreinek számítottak.

Ami közös bennük, hogy folyamatosan gyártották őket, azaz bárki számára hozzáférhetőek voltak, csak ki kellett fizetni értük, a sokszor nem csekély vételárat. Az említett sörök erejüket a különleges erjesztési technológiának, a speciális élesztőknek és olykor a többszöri leerjesztésnek köszönhetik. 

A náchodi sörfőzde már 1908-ban főzött egy különleges, 15 Balling fokos, erős duplabak sört, a  „Salvator” néven, amelyet „elsősorban a vérszegénység és a gyógyulás érdekében” ajánlottak. Ez a sör a maga hat százalékos alkoholtartalmával persze nem vetélkedett a világ legerősebb söre címéért, de mindenképpen testességével kiemelkedett az akkori cseh sörválasztékból.

A „Salvator” név persze némi plágium, utalás a minden duplabakok ősére a „Paulaner Salvatorra". Az -ator végződés egyébként is védjegye az erős baksörök nevének, de a náchodi sörgyár  által 1935-ben felvett „Primátor” – azaz Polgármester – név csak véletlen cseng össze vele. 

Az viszont nem véletlen, hogy több erős sör is készül Náchodban. A 16-os Exkluziv, a  21-es Imperial és a 24-es Double. Ez utóbbi mind alkohol-, mind eredeti extrakttartalmában kétszerese egy átlagos ležák-nak. Szóval bármennyire jó választás is valamennyi, azért csak óvatosan! 

 

A világ legerősebb söreiről itt olvashat: https://drinkunion.hu/cikk/kigyomeregTwitter megosztás Google+ megosztás