Fájdalmat is csillapít a sör

2019. december 21. szombat
Csökkenti a fájdalmat az alkohol – a kutyaharapást szőrével filozófia axiómáját most brit tudósok is megerősítették.

Egy 18 kutatásból, több mint 400 fő részvételével zajló sorozat után a Greenwich-i Egyetem kutató azt állapították meg, hogy két pint – nagyjából két korsó – sör elfogyasztása negyedével tudja csökkenteni a fájdalomérzetet.

A vér alkoholszintje a két sör után 0,08 százalékra nőtt és a beszámolók szerint ekkor kis mértékben emelkedett a vizsgált személyek fájdalomküszöbje és még nagyobb mértékben csökkent a fájdalom intenzitása – írja a Journal of Painben publikált tanulmány alapján az Independent. A kutatást vezető Trevor Thompson a The Sunnak az opiátokhoz hasonlította az alkohol hatását – a szer hatékonyabb a paracetamolnál.

A mellékhatás azonban világos. A kutatók szerint a fájdalomcsökkentő hatás bizonyos esetekben magyarázatot adhat a mértéktelen alkoholfogyasztásra is, amely hosszú távon már nem jár jótékony hatással a szervezetre.

Az viszont számukra sem világos, mi áll a fájdalomcsillapítás hátterében. Elkélpzelhető, hogy az agyi receptorok válnak kevéséb érzékennyé, de az is, hogy csupán a nyugtalanság csökken – vagyis a megfigyelt személyek nem tartottak annyira zavarónak a fájdalmat.Twitter megosztás Google+ megosztás