A gyümölcssörök

2017. január 18. szerda
Az igazi, mondhatnánk klasszikus, gyümölcssör úgy készül, hogy egész gyümölcsökkel, gyümölcsvelővel, vagy természetes gyümölcslével együtt érlelik az alapsört.

Az így készített sör nem feltétlen rendelkezik a sör megszokott ízjegyeivel. Egy jó gyümölcssörben éreznünk kell a hozzáadott gyümölcs aromáit, míg a komlóaroma, az erjedés melléktermékei vagy a malátaillat nehezen észrevehető a sokkal intenzíveb gyümölcsíz jelenlétében. Az utóbbi ízkomponenseket gyakran szándékosan szorítják háttérbe, hogy még jobban érvényesüljön a gyümölcs.

Szóval szó sincs arról, hogy bármilyen sziruppal felöntött sör megérdemelné a gyümölcssör nevet. Ez az utóbbi évtized „eredménye”. Ez részben annak köszönhető, hogy a marketingesek a gyümölcssörben vélték felfedezni azt a sörtípust, amellyel a női fogyasztókat meg lehet szólítani. Másrészt a kész sörléhez kevert szörpök segítenek abban, hogy a tapasztalatlan sörfőző elfedje az alapsör ízhibáit.

A gyümölcssör nem újdonság. Az angliai Kent megyében évszázados hagyománya van a cseresznyesörnek. A leghíresebb gyümölcssörök is sok évszádos receptúra alapján készülnak. A belgiumi Senne-völgy vad élesztőivel erjesztett lambic-hoz adott gyümölcs – meggy újabban málna és feketeribizli – hozzáadásával készüllő belga gyümölcssörök a palackban zajló másodlagos erjedés során nyerik el csodálatos ízharmóniájukat.

Természetesen a modern receptek lapján banánból vagy kiviből készített sörök is jogosan használják a gyümölcssör elnevezést, amennyiben a gyümölcs együtt erjed a sörlével és nem valamiféle pancsolás utján, cukros gyümölcsszirup hozzáadásával készül.Twitter megosztás Google+ megosztás