Helloween és a töksör

2020. október 31. szombat
Azt talán mondanunk sem kell, hogy a töksör kultusza Amerikából indult el és eredetileg semmi köze nem volt a Halloweenhez.

Érdekesség, hogy az Egyesült Államok alapítóatyái közül többen is – így George Washington és Thomas Jefferson is – főztek sört, sőt előbbi volt, a legenda szerint, az első töksörfőző. Ennek hitelességért azért nem tennénk tűzbe – azaz forró sörbe – a kezünket. Az azonban tény, hogy a telepesek mindenből, ami erre minimálisan is alkalmas volt, főztek sört vagy whiskyt.

Hogy az eredeti craft-pumpkin ale – azaz kézműves töksör – milyen lehetett nem tudjuk, de túl nagy szám bizonyára nem volt, mert amint elegendő gabona termett az amerikai sörfőzők megfeledkeztek róla. A töksör legújabb kori felfedezéshez kellett az amerikai sörforradalom – azaz a kommersz nagyüzemi sörgyártással szemben meginduló házi vagy népszerű nevén kézműves sörfőzés reneszánsza.

Természetesen a mai töksörök már nem tökből készülnek, hanem árpa vagy búzamalátából, a tök manapság már csak fűszere a sörnek, függetlenül attól, hogy a nyers tökdarabok vagy tökpüré, ne adj isten tökaroma tökösíti a sört. Sőt! Van ahol a sütőtök helyet például a lopótökre, vagy a tökmaggal együtt főzött töksörre esküsznek. A töksör szezonja tulajdonképpen szeptemberben van, de a Halloween idején fogy a legtöbb belőle.

Ennek a töklámpás kultuszához lehet némi köze, de lehet, hogy csak ügyes marketingfogásról van szó. A töksör jellegzetessége, hogy gyakran fűszerezik gyömbérrel, szerecsendióval, szegfűszeggel, fahéjjal, így igazi télisör-karaktert kap – jellemzően az átlagosnál erősebb és édesebb – ennek köszönhetően kiváló karácsonyi ital.Twitter megosztás Google+ megosztás