Herr Dreher von Michelob

Címkék: Dreher, Saaz, Michelob
2022. március 25. péntek
A žateci sörgyár bezárása kapcsán kutakodtam a város sörfőzése után és rendszeresen belebotlottam a „vývozní pivovar Ant. Drehera” elnevezésbe.

Anton Dreher junior (1849–1921) a Monarchia monarchia legjelentősebb sörfőzője volt. Gyárai voltak a Bécs melletti Schwechatban, Budapesten és Triesztben, Csehországban a Zlín melletti Brumowban és a Žatec azaz Saaz városa melletti Měcholupyban, német nevém Michelobban. Ez utóbbi nevet adta – Dreher megkérdezése nélkül persze – egyik sörmárkájának az amerikai söróriás, az Anhauser-Bush, hasonlóan a Budweiserhez..

A Měcholupy-i sörfőzde, akkor tert szert igazi jelentősségre, amikor Export-Brauerei Saaz néven 1900 körül egy teljesen új, neoreneszánsz stílusban tervezett épületbe költözött. Ez volt a Dreher család sörgyára, mely a legkorszerűbbnek számított a maga idejében. Ha tehát a „vývozní pivovar Ant. Drehera” felirattal találkozunk az erre a Měcholupyban található sörgyárra vonatkozik.

A Dreher-féle sörgyárat 1945-ben kisajátították, majd 1948-ban leállították a sörgyártást, A gyönyörű épületegyüttesben 1951-től konzervgyár működött, ahol különféle gyümölcslevek készültek. A konzervgyár az 1990-es évek végéig működött. 2015. februárjában a terület műemléki védelmet kapott és a jelenlegi tervek szerint szabadidő központ létesül itt és lesz egy kisüzemi sörfőzde is az épület egyik szárnyában.Twitter megosztás Google+ megosztás