Hidegben meleget

Címkék: ízlés, italok
2021. február 1. hétfő
A sör fogyasztási hőmérséletéről nem szokott vita lenni, mert kevesen vannak, akik forrón szeretik.

Hideg időben sem kell az embernek lemondani kedvenc italáról, csak annak hőmérsékletét kell az időjárásnak megfelelően megválasztani. Ez nem bonyolult feladat, tekintettel arra, hogy minden folyadék egyaránt hűthető és melegíthető. Így válthatja a nyári jeges teát télen a meleg boros, a mojitot a grog, a hosszúlépést a forralt bor, sőt tőlünk északabbra a sört is szokás melegítve mézzel inni.

Márpedig úgy látszik, hogy az emberiség válasza a hidegre a meleg ital. Így van ez akkor is, ha a forralt italokkal valójában félrevezetjük szervezetünket, mert folyadék melegségével azt a látszatot keltjük benne, mintha az időjárási viszonyok nem is lennének mostohák. A beinduló reakciók közül elsősorban a véráramlásának felgyorsulása segít abban, hogy úgy érezzük melegség önt el bennünket, ez azonban csalóka érzés, a hideg környezetben mértéktelenül fogyasztott alkoholos itallal félrevezetett szervezet sokkal védtelenebb a kihűléssel és a megfagyással szemben. Tehát: csak mértékkel télen is!

A legegyszerűbb téli ital véleményem szerint a boros tea. Ennek elkészítése nem igényel túlzott fantáziát, mindössze annyi a dolgunk, hogy a szokásos módon elkészített teához ízlés szerinti mennyiségben bort töltünk. A lényeg az, hogy ne hűtsük le túlságosan a forró teát. Így aztán egy bögre boros teával legfeljebb egy deci bornyi alkoholt juttathatunk átfázott szervezetünkbe. Akinek ez nem elégséges, az a hőháztartás egyensúlyát helyreállítandó a tea helyett használjon rumot. Ez esetben persze az előbbi mennyiségről már elmondhatjuk, több mint elégséges, és garantált, hogy a melegség egész testünket elöntse.

Ha már szóba került a rum, ne feledkezzünk a grogról sem. A grogram nevű szövetből készült kabátja okán Old Grogramnak gúnyolt Sir Edward Vernont admirális, takarékossági okokból 1740-ben úgy rendelkezett, hogy a matrózok rumadagját vízzel hígítsák. A tengerészek ellen, aljas indokból elkövetett tette azonban hallhatatlanná tette kabátját, hiszen a tengerészek rövidesen már csak grognak csúfolták a vizes rumot. Az sajnos nem maradt fenn, hogy kinek az ötlete volt, ennek a híg löttynek a cukorral, citromlével, szegfűszeggel, fahéjjal történő feljavítása. Az azonban biztos, hogy a forró vízben feloldott fűszerek, rumos ízesítésével előállított grog az egyik a legnépszerűbb téli ital. Az ortodox grogosok legnagyobb szomorúságára azonban ma már a rumot gyakran helyettesítik ginnel, brandyvel.

A grog népszerűségét talán csak a forralt boré múlja felül, melynek több száz elkészítési módja ismert. A vízzel történő hígítás és a fűszerezés részben hasonló a grogéhoz. De csak részben, mert a sztenderd fűszereken – fahéj, szegfűszeg, szegfűbors – kívül azonban nincs a világon olyan gyümölcs és fűszer, amivel ne próbálkoztak volna az „alkotók”! Alma-csillagánizs, barack-fekete bors, narancs-chilli paprika, bizony gyakran meghökkentő, ám testet-lelket melengető kombinációja sokak képzeletét beindította már.

Hasonló módon különféle a főzés metodikája is: a „mindent borítsunk bele, oszt hadd forrjon” módszer mellett még számtalan eljárás közismert. Például van aki először a cukros-fűszeres alaplevet(!) főzi meg, ehhez aztán hozzáönti a bort, de ettől kezdve már nem forral csak lassan melegít – alkalmasint fedő alatt – nehogy a bor alkoholtartalma megszökjön. Mert vigyázat! Ha bort sokáig forraljuk, bizony rohamosan párolog az alkohol.

A végére hagytuk a meleg sört. Ez kis hazánkban szinte szentségtörésnek hangzik: itthon még télen is a túlságosan lehűtött malátabambi a népszerű, míg Lengyelországban nem lepődnek meg ha télen a sörhöz sörmelegítőt is kérünk. A meleg sörhöz van azonban, sok más recept is. Az egyik ilyen lehetséges változat, hogy a lábasban felmelegített sörhöz negyedannyi tejet, mézet, fahéjat és egy kevés rumot adunk, majd elkeverjük tojással. Mint ebből is látható a téli meleg italok legfontosabb eleme a fahéj – ez még azoknál az italoknál is előkerül, melyeknél az átfázott test felmelegítése alkoholmentesen történik.Twitter megosztás Google+ megosztás