Hildegard a duplabak

Címkék: búzasör, duplabak
2021. november 11. csütörtök
A magunk részéről egyáltalán nem vagyunk abban biztosak, hogy egy dupla búzabaknak szerencsés női nevet adni, de persze nem ez a lényeg.

Hildegard 12. századi apátnő, bármilyen meglepő, de egy olyan német kolostorban élt, ahol nem főztek sört. Hildegard viszont előszeretettel foglalkozott a növények gyógyhatásaival. Így jutott arra a felismerésre, hogy a komló „keserűségével távol tart bizony rothadásokat az italokból, amelyekhez hozzáadják, és így azok tovább eltarthatók.”

Ezért a felfedezéséért a hálás utókor megőrizte emlékét, és gyakorlatilag az átfogó söröskönyvek egyikéből sem hiányozhat Bingeni Szent Hildegard nevének említése. Felfedezése ellenére a komló általános használata a sörhöz csak néhány évszázaddal később terjedt el, és a bajor Reinheitsgebot már úgy említi, mint a sör kizárólagos fűszerét.

Ha már Reinheitsgebot! Az 1516-os törvény arról is rendelkezik, hogy búzát nem használhattak a sörfőzők. Kivéve a hercegi udvart, amitől a Dagenberger család kapta meg a búzasörfőzés monopóliumát.1602-ben a Degenberger család kihalt, és a búzasör főzésének kiváltsága  a Wittelsbach uralkodóházára szállt a következő két és fél évszázadra.

A búzasör így bármennyire a kiváltságosok itala lett, nem igazán tett szert széleskörű ismertségre, és 1800-as évek közepén II. Ludwig bajor király le is mondott az előjogáról. Szerencsére egy Georg Schneider nevű sörfőző látott fantáziát a búzasörben, és 1855-ben megvásárolta a jogokat a királytól és folytatta a búzasör főzést.

A Schneider Brauerei mai napig a család tulajdonában van. Egyik legkedveltebb italuk az először 1907-ben lefőzött a Schneider Weisse Aventinus, az első dupla búzabak sör, mely nevét Johannes Aventinus bajor történészről kapta, aki megírta az Annalen von Bayern című hét könyvből álló sorozatot, amely Bajorország történetét 1460-ig írja le.

Schneider Weisse Aventinus ötlete zseniális, hiszen két német klasszikus – a búzasör és a baksör – receptjeinek összehangolásából jött létre. Hazánkban ritkán főzött sörfajta, ezért különleges öröm, hogy az egyik legrégebbi hazai kisüzemben, a közel harminc éves békésszentandrási Szent András Sörfőzdében az ünnepek közeledtével egy igazán komplex, elegáns habkoronával felöltöztetett, borostyánszínű sört álmodtak a palackba.

Hildegrad banánra és vaníliára emlékeztető ízei és illatai, malátahangsúlyos, krémesen lágy kortyérzete igazán egyedi élménnyé teszi. A visszafogott komlózás, a maláta édeskés jegyeinek kihangsúlyozása és a krémesen lágy duplabak test egy gondolkodós, kellemes estét ígér: amíg a palack kiürül, a test és a lélek egyszerre töltődik fel. 

 Twitter megosztás Google+ megosztás