Hordóérlelt sörök

2020. február 4. kedd
Bayreuth-i Maisel sörfőzdében egy erre a célra épített, huszonöt hektoliteres főzőházban készülnek, a cég craft sörei.

Az első hordóban érlelt sörök 2017-ben kerültek a Maisel & Friends jellegzetes 0,75 literes palackjaiba. A siker azonban újabb széria lefőzésére ösztönözte Jeff Maiselt és barátait, így 2018-ban és  2019-ben újabb hordóérlelt sörökkel gyarapodott a sorozat. Ezek a Bourbon Bock, a Scotch Bock, a Gin Bock, a Muscatel Bock, a Jeffs Bavarian Ale és a Freaky Wheat Aquavit.

Az első ilyen hordóérlet Maisel & Friends hordóérlet sör a Marc’s Chocolate Bock Barrel Aged volt 2016-ban. Ez csak hordóban került forgalomba és talán mondanunk sem kell elfogyott. Akárcsak a sherrys hordóban érlelt Hoppy Amber Ale 2017-ből. Viszont még kapható a gines és vörösboros hordókban tizenöt hónapig pihentetett Stefan’s Indian Ale. 

Sajnos már nem kapható a Jeffs Bavarian Ale sem. Ennek különlegessége, hogy búzasör az alapja, amit aztán tizenkét hónapig portóis és vörösboros hordóban  érleltek. Ezt német specialitásnak is tekinthetjük. Legkülönlegesebb azonban mégicsak az Aquavit hordóban érlelt tizenhárom százalék alkoholtartalmú Freaky Wheat, melyet az észt Tanker Breweryvel kollaborációban főztek.

Maga a hordóérlelés nem ördögtől való, arra már rég rájöttek, hogyha váltogatják, az egy-egy hordóban tárolt ital típusát, akkor az nemcsak a fa egyedi jellegét, hanem a hordóban korábban tárolt ital aromáit is átveszi. A sörök esetében ez a fajta hordóérlelés viszonylag újkeletű dolog, elterjedés a huszadik század végére tehető. A tárolás költségei miatt már eleve jó minőségű söröket tesznek a hordóba.

Jellemzően nem egyszerű ászok sörökkel, hanem testesebb, erősebb söröket érlelnek a különféle hordókban. A jellemző tárolási idő egy év, de természetesen ez növelhető mindaddig amig az érlelés javítja a sör minőségét. Legnépszerűbbek a whiskeys, a sherrys és a boros hordók, de valójában bármilyen fahordó jó lehet, amiben előzőleg jó minőségű italt tároltak.

A hordóérlelésnek persze megvan a maga kockázata, mert azt teljes bizonyossággal nem lehet kiszámítani, hogy milyen lesz az eredmény, mennyire lesz összhangban a hordó és a benne tárolt sör íze, de talán pont ez adja meg a hordóérlelt sörök készítésének a szépségét.Twitter megosztás Google+ megosztás