Kocsmai állásközvetítő

2017. november 17. péntek
A cseheknél – tudjuk jól – a kocsma a nemzeti intézményrendszer alapja. A dohányzás tiltása azonban, amióta nem lehet a teraszokon, visszavetette a csapolt sör forgalmát.

Még csak alig köszöntött be az az ösz már is kongatják a vészharangot a cseh kocsmárosok. Az utóbbi időben ugyanis érzékelhetően csökkent a forgalmuk. Ezt elsősorban a sörözőkre is kiterjesztett dogányzás tilalmának tudják be. Az őszi időjárásban egyre kevesebben vállalják, hogy a teraszokon sörözgesenek, számottevő törzsvendég váltott a boltban megvásárolt és otthon elfogyasztott sörökre.

Ez szomorú jövő képét festi fel azoknak, akik eddig társadalmi életet a kocsmákba éltek. Ott találkoztak ismerőseikkel, ott beszélték meg a napi eseményeket, híreket, ott vitatkoztak a vasárnapi focimeccsekről – egyszóval, ott kommunikáltak a világ dolgairól egymással. A kocsmában a sörökön kívül sűrűn jönnek és mennek az információk is. A kocsmalátogatás csökkenése egyes cseh szociológusok szerint a munkaerőpiaci folyamatokra is hatásra lesz.

Megfigyeléseik szerint ugyanis, bár a legtöbb cégtől, hivataltól, munkahelyről ha a feleslegessé váló dolgozókat kell elbocsátani, akkor a józan életmódot folytatóknál szívesebben rúgják ki az iszákosság hírében állókat. Ám az is statisztikai tény, hogy a szabad idejük egy részét a kocsmában töltő, italozó munkavállalók sokkal könnyebben és gyorsabban találnak új állást, mint józan életű társaik. Nem vitatjuk,össze lehet jönni teniszklubban, dalárdában, jógatanfolyamon, vagy bárhol másutt is, és ezekben a társaságokban is lehet állásajánlatokat kapni, de a kocsmában a legnagyobb erre az esély..

A történelem is azt bizonyítja, hogy a kocsma mindig is a munkaerőáramlás fontos színtere volt, az útra kelő hajók legénységét mindig is a kikötői csapszékekben lebzselő tengerészekből toborozták. A középkori magyar falvak első italmérő helye a malom volt, amíg az őrletésre várakoztak az emberek, pohárral a kezükben szervezték a helyi gazdaságot, osztották meg a munkát.

A városokban a munkájuk végeztével a törzshelyükre betérő munkások, tisztviselők, vállalkozók jobban ismerik egymást, mint a személyzetis, ha valahová ember kell, tudják, kit kell kérdezni, kinek kell szólni, ha bármilyen munkáskézre van szükség. Művészek kapnak megrendelést, zenekarok jutnak lehetőséghez, kéziratok találnak kiadóra. Ezért, ha manapság a kocsmák, sörözők bezárásáról érkeznek a hírek, az egy lépés egy szomorúbb, elmagányosodóbb társadalom felé. Az otthon megivott üveges sör sohasem lesz olyan jóízű, mint a vidám cimborákkal, kolllégákkal a sörözőben dumálás közben elfogyasztott csapolt sör.Twitter megosztás Google+ megosztás