Koppenhága sörös szemmel

2020. szeptember 6. vasárnap
Koppenhága évszázadok óta fontos kikötőváros. A kikötői romantikához pedig hozzátartoznak a csapszékek.

Tekintve, hogy a dán főváros éghajlati viszonyai a legkevésbé sem kedveznek a bortermelésnek, a dánok elsősorban a sörfőzésben jeleskedtek. Koppenhága rögtön két világhírű sörgyárral is dicsekedhet: a Carlsberg és a Tuborg nevét világszerte ismerik a sörivók. Igaz, a kettő már jó ideje egy, mivel a Carlsberg – mely a világ 10 legnagyobb sörgyártójának egyike – megvásárolta legnagyobb helyi konkurensét.

A Carlsberg sörgyárat 1811-ben alapító Christen Jacobsen, majd később fia, Jacob Christian Jacobsen is mindig fontosnak tartotta, hogy támogassa Dánia gazdasági, tudományos és kulturális életét. Az 1876-ban létrehozott Carlsberg Alapítvány mind a mai napig odaadó támogatója a tudomány mellett a művészeteknek is. A tudós Louis Pasteur, Søren Sørensen és Nils Bohr is szerepelt a támogatottak között, ahogy olyan neves művészek is, mint Picasso, Gauguin, Monet, Giacometti vagy Henry Moore.

Egy koppenhágai sörkalandból természetesen nem maradhatnak ki a kis sörfőzdék sem. Különösen, hogy a városban jegyezték be 2006-ban a Mikkeler Bryggerit – a világ leghíresebb gerilla sörfőzőjét. A kifejezés olyan sörfőzőket takar, akik nem rendelkeznek saját üzemmel, ezért szabad kapacitású sörfőzdékben készítik el receptjeiket.

photo-1561405449-73843a0422b3.jpg

A Mikkeller&Friends és a Mikkeller Baghaven két kihagyhatatlan hely, rengeteg sörcsappal és egészen különleges sörválasztékkal. A Baghaven ugyan a régi kikötőnél, egy elhanyagolt indusztriális környezetben található, mégsem csak a sörök remekek, hanem a kilátás is a városra.

Természetesen vannak Koppenhágában is működő sörfőzdék. Az Amager Bryghus jó hírű, nagy sörfőzde, amely sörkóstolással vezetett túrákat is kínál. A Frederiksberg Bryghus az egyik legújabb sörfőzde, ahol szombatonként sörkóstolókat is rendeznek, vagy ajánlhatjuk a Flying Couch sörfőzdét, melynek termékeivel több helyen is találkozhatunk a városban.

És ha mindez még nem elég, vagy ha nagyon heves a szél és csípős az idő, akkor sincs ok az elkeseredésre, irány a Vesterbro városrész, mely nevezetes a nyüzsgő éjszakai életéről és rengeteg sörözőjéről. Az egyszerűbb helyeken már 20-25 egységnyi helyi pénzért ihatunk láger sört, a „kézműves” sörök alapáron 35-40 dán koronáért – 1500-1800 forint – kaphatók, szóval azért nem megfizethetetlenek.  Twitter megosztás Google+ megosztás