Libereci vörös

2017. március 21. kedd
Az észak-cseh Liberec külvárosában található sörfőzde kalandos történetet élt át a rendszerváltozás után. Előbb az angol Bass, majd a Pražské pivovary birtokolta. 1998-ban amikor utóbbi, az Interbrew tulajdonába került, megszűnt az üzemben a sörfőzés.

A gyár márkájának a Vratislavicének a gyártását a prágai Branik sörgyárba vitték át. A dolog pikantériája, hogy utóbb a braniki üzemet is bezárták. Szerencsére azonban a libereci sörfőzde berendezéseit nem szerelték le, így az új tulajdonos, a cseh tulajdonú Hols as. 2000-ben újraindíthatta a sörfőzést és az új cég söreit Konrad néven vezette be a piacra. A kínálat a jellegzetes cseh választékot jelentő 8, 10, 11, 12 B°-os világos, félbarna és barna sörökön túl az erősebb és testesebb 14 és egy 16 B°-os speciál sörrel is bővült.

Egyik legszebb és legizgalmasabb sörük egy 11°-es polotmavý ležák, 4.6%-os alkohollal és vörösbe hajló színnel.  A különleges řezaný ležák meghazudtolva a cseh sörök jellemző ízvilágát leginkább egy viennára hajaz, ízeit a különleges karamellmaláta adja, melyet józan és szolid komlózás egyensúlyoz az első kortyokban. A sör azonban utóizében – végén csattan az ostor – élénk komlós vonulatot mutat fel. 

 Bármikor, bárhol!Twitter megosztás Google+ megosztás