Macskák

Címkék: macskák, állati
2018. február 20. kedd
Kedvenc iszákos íróim – Bukowski, Hemingway és Hrabal – egyaránt éltek, haltak a macskákért.

Hemingway nagy macskabolond volt és attól kezdve, hogy az első Snowball-nak keresztelt macska a harmincas években megjelent a Kay West-i házban nem volt megállás, az író körül folyamatosan hat-nyolc cica lebzselt. Hemingway első macskapárja egy viszonylag ritka genetikai rendellenességgel az úgynevezett polydactylia-val azaz többujjúsággal jött a világra.

Az első tappancsokon levő hat új – a szokásos öttel szemben – nem okoz a cicáknak problémát – hacsak a Snowball utódaira jellemző harciasságot nem tekintjük annak. A Kay West-i házat Hemingway halála után múzeummá alakították, ahol több tucatnyi macska is a különleges genetikai hibával él.

Charles Bukowski macskaimádatáról ITT írtunk hosszasabban.Ő akárcsak a TS Eliott külön kötetet is szentelt a macskáknak és annak ellenére, hogy sokat költözködött életében, mindig befogadta őket a lakásába és rajongott a macskákért. 

Hrabal macskarajongása a Kersko-i környezetben, élete vége fele bontakozott ki teljesen. Kedvenc Cassiusán kívül rendszeresen tizenöt-húsz macska kísérte a buszmegálló és a ház közötti sétái során és ő is őszinte csodálattal adózott ezek a kis bundás lényeknek. Egyik utolsó – ITT olvasható – írása nagyon meghatóan írja le a cseh író gyengéd érzelmeit cicái iránt.Twitter megosztás Google+ megosztás