Márciustól októberig

2019. október 6. vasárnap
A klasszikus márciusi sörnek a Märzennek, öt-hat hónapig kellett kitartania, ezért a német sörfőzők erősebbre főzték a többi ászoksörnél.

A Märzenbier jelentése márciusi sör. A történelmi Märzen elnevezése azokra az időkre emlékeztet, amikor egy 1533-as bajor rendelet értelmében György nap (április 24.) és Mihály nap (szeptember 29.) között tilos volt a sör főzése. Ezért annak érdekében, hogy a meleg hónapokban se kelljen az ászoksört nélkülözniük, márciusban különlegesen erős, tartós sört készítettek. 

A tartósságot úgy sikerült elérni, hogy növelték a sörcefre sűrűségét és a teljes leerjesztéssel az alkoholtartalmát. Az elsődleges erjedés lezajlása után, a hordókba fejtett sört pincékben – esetleg barlangokban – jégtömbökön tárolták. Ennek köszönhetően a sör jóval tovább megőrizte minőségét és szerencsés esetben kitartott, amíg a szeptemberben főzött „új sör” fogyaszthatóvá vált.

Így aztán, amikor a bajor koronaherceg szeptemberben tartotta az eskűvőjét, azon természetesen Märzent szolgáltak fel. Ezt a kézfogót azóta is minden évben megünneplik, ebből lett az idők során a világ legnagyobb sörfesztiválja, a híres Oktoberfest melynek hivatalos söre a Märzen mintájára – a müncheni sörfőzdékben – főzőtt Oktoberfestbier lett.

Az amerikai újhullámos sörfőzők azonban nem nagyon törödtek a német szabályokkal és a sörforradalom jegyében Märzenjeiket habozás nélkül Oktoberfest néven hozták forgalomba, mely a jellemzően komló-orientált craft egyik legkedveltebb ászoksöre lett. Ahogy számtalan amerikai város – például Cincinnati, Denverben, St Luis – is megrendezi a maga Oktoberfestjét – jellemzően szeptemberben.

A müncheni Oktoberfesten a hetvenes években még kétféle fesztiválsör közül lehetett választani. Az egyik a hagyományos Märzen, a másik egy könnyebb világos változat volt, amiből a tartalmasabb, malátásabb Märzenhez képest többet lehetett meginni. Így nem volt meglepő, hogy 1990-től ez a típus lett az Oktoberfest hivatalos söre. A különbségre a BJCP is rámutat és a legújabb frissítésben a Märzen mellett a „fesztivál-sör” már önálló típus lett. Twitter megosztás Google+ megosztás