Whisky – mesterkurzus

2019. november 8. péntek
A whisky és a sör alapanyagaiknak köszönhetően közeli rokonok, mégis nagyon mások.

Az alkoholos italok világában a kézműves termékeknek köszönhetően egyre szélesebb kínálatból válogathatunk. Ez a tendencia létrehozott egy igényesebb réteget, ami szeretne többet tudni arról, hogy mit fogyaszt.

Az italok készítése, mely néhány évtizede csak a szakmabelieket érdekelte, manapság rengeteg ember kíváncsiságát felkeltetette. A tömegtermelés gyakori silányságát egyre többen utasítják el, és ők egyre többet szeretnének tudni a termékről.

Eddie Ludlow: Whisky mesterkurzus című könyve elsősorban az ő érdeklődésüket igyekszik kiszolgálni. Eredeti címéből – Whisky A Tasting Guide – rögvest kiderül, hogy a kötet a whiskykóstolás rejtelmeibe fogja bevezetni az olvasót.

A Whisky mesterkurzus természetesen az alapoktól indul, az alapanyagoktól, a lepárlási folyamaton keresztül a kóstolás módszertanáig. Nem kell azonban megijedni, a könyv elolvasása nem igényel előképzetséget, könnyen olvasható.

A szerkezet is szellemes, hiszen a whiskyk sokaságát bemutató szövegeket mindig követi egy, az épp tárgyalt fajta sajátosságait bemutató kóstolás mely megismertet az adott whisky jellegzetes tulajdonságaival.

A „civilben” kóstolókat és tanfolyamokat vezető szerző, a laikusok számára is érthetően mutatja be a kóstolás művészetét, mellyel egyúttal megtanít arra is, hogy akár egy-egy kortyból is – némi gyakorlattal – felismerjük, hogy mit is kortyolunk.

Így bátran ajánljuk a könyvet azok számára, akik a híres márkaneveken és közkeletű tudnivalókon túl többet szeretnének tudni a világ egyik legnépszerűbb és egyre divatosabb italáról.Twitter megosztás Google+ megosztás