Korzikai gesztenyesör

2020. szeptember 2. szerda
Mifelénk sok minden készül gesztenyéből – sütemény, gesztenyepüré, fagylalt vagy csak úgy megsütjük – de tudtommal sört még nem főztek belőle.

Korzika talán annyival van előbbre „gesztenyében", mint mi, hogy ott jelkép is a szelídgesztenye. Egy régi korzikai mondás szerint minden korzikait születésétől haláláig egész életén át a gesztenyefa ringatja. És Korzika képes volt arra, hogy integrálja a sörgyártás nemzetközi tapasztalatit, de ugyanakkor megőrizze nemzeti vonásait is.

E szellem jegyében született meg a Pietra Sörfőzde. A délvidéki népek civilizációjához tartozik a sör, ami a különböző gabonák és a tiszta víz közötti alkímia gyümölcse, s amit az ókor óta folyékony kenyérnek is neveznek. Csakugyan, ez az ember első gabonatartósítási találmánya, valamint ez az első, az élesztők munkája által egészségesebbé tett „ivóvíz”. A sör fontos termék volt a különböző települések fennmaradása túlélése szempontjából, és több mint valószínű, hogy ezért is kaphatott egyes népek kultúrájában valóságos vallási jellegű kultuszt.

A korzikai szelídgesztenyéből főzött sör azonban mindenképpen világújdonságnak számít. Korzika képes volt arra, hogy integrálja szívében az összes befolyást, semmit sem veszítve hitelességéből és jellegzetességéből. A korzikaiak képesek voltak megőrizni nemzeti vagyonukat és személyiségüket. Ebben a nemzeti vagyonhoz való ragaszkodás és a sörtörténelem jegyében született meg a Pietra sörfőzde. Négyéves előkészítő munka után 1996-ban indult a sörfőzde, azzal a céllal. hogy Korzikát is fejlessze, jövőjét építse. Miközben visszanyúl az emberek és földjük múltjához, jelent kínál és jövőt ígér. Egyben elszántan hivatkozik az újszerűségre és az újításra is.

Dominique Sealelli úr, a gyáralapító a sziget közepéről. Corte környékéről származik. A falu neve Pietraserena. Mint minden korzikai, ő is nagyon ragaszkodik „gyökereihez”, így adott falvának tiszteletet a róla elnevezett sörökkel. A Pietra eredetileg kősziklát jelent, s remekül illik e név a korzikai tájhoz, a sör jellegéhez.

pietra.jpg

A Pietra Sörgyár Korzika történelmének első sörfőzdéje. Ugyancsak első sörgyár a világon, amelyik szelídgesztenyéből főz sört. Első pillantásra kalandos vállalkozásnak tűnhetett volna sörfőzdét építeni Korzikán, de ma már ügy néz ki, hogy ez a kísérlet nyerő volt. A gyár kapacitása évi 50 ezer hektoliter. de a söreiknek oly nagy a sikere a fogyasztóknál, hogy meglehet, hamarosan bővíteni kell az üzemet. A sörfőzde nem óhajt vezető helyet szerezni a világpiacon, de ott kíván lenni, hogy tudjanak róluk. A Pietra ma háromféle sört kínál: a Pietra, a Serena és a Colomba söröket.

Az alaptermék, a Pietra, ez a sör az üzem első gyártmánya. Szép ámbra-mélyborostyánkő színű. 6%-os alkoholtartalmú, maláta- és gesztenyeliszt keverékéből főzve. Ez a sör a sziget tulajdona. Az ámbrasör frissítő, karakteres és „hosszú a szájban”. A gesztenyelisztet a Castagnicca vidékéről szállítják, 1000 méter magas hegyekből, a gesztenyeerdőkből. A gesztenyét kézi szüretelés, kézi válogatás után csak szamárháton lehet a hegyekből lehozni. A Pietra a gesztenye új felhasználási módjával hozzájárul a sziget önálló gazdasági életéhez.

Mivel a Pietra felnőtté vált, az üzeni kifejlesztette kis leánytestvérét, egy szép szőkét. amit Serenának kereszteltek el. A 4,8% alkoholtartalmú Serena könnyebb, világosabb. Fénye olyan, mint a korzikai napsütés és remekül oltja a szomjat. Alsóerjesztésű sör, amelynek gyártása során hasznosítják a kisipari sörfőzés összes tapasztalatát. Habja könnyű és légies, íze finoman kesernyés. A címkéjén büszkén viseli szülőföldje emblémáját, a jövőbe néző mór fejét.

A Colomba a család utolsó szülötte. Ez a korzikai maquis (bozót) füveivel ízesített szűretlen sör. Azaz a sörélesztőtől természetesen zavaros, de őrzi a maquis jellegzetes ízét. Egész Korzika aromája benne van az üvegben, bokrétát nyújtva ezzel szagló- és ízlelőszerveinknek. A maquis ugyanis Korzika lelke. Szamócabokor, mirtusz, szalmavirág, boróka és még sok más, de elég ahhoz, hogy benne csukott szemmel is ráismerjünk Korzikára. Finom és okos keverék készül ezekből a csodálatos füvekből, az aromát egy „teáskannában” készítik el és ez kerül az erjesztőkádakba.

A Pietrát, a Serenát és a Colombát kóstolva megismerhetjük egész Korzikát a maga változatosságában, a sziklás hegycsúcsoktól a maquis illatán át, egészen a tengerpartok gyöngédségéig.Twitter megosztás Google+ megosztás