Mire jó az Untappd?

2022. május 12. csütörtök
A világ legnagyobb közösségi sörplatformja, amelyen két millió sör található és kilenc millió regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Az Untappd nem az első internetes lehetőség, hogy sörélményeinket megosszuk, de vitán felül a legismertebb és legnépszerűbb a hasonló appok között. Az persze már más kérdés, hogy azon kívül, hogy megoszthatjuk a világgal egy-egy sörről szerzett benyomásainkat, nagy, hogy valóban megbízható sör- és kocsmakalauz-e.

Kíváncsiságból megnéztem a cseh sörök sorrendjét. Az első húszba négy nagyüzemi sör – a listavezető Pilsner Urquell gyári túrán kínált a tölgyfahordós változata (3,85), a pasztörizálatlan (3,68) és a szüretlen (3,68) „tankova”, valamint a Radegast Hořký živel (3,65), ami a tizenkilencedik helyen szerénykedik. (Zárójelben a pontszámok a maximális 5 pontból.)

A felsoroltakon kívül a többi TOP20 sör egyike sem kapott még csak ezer minősítést sem. Ja! És az összes ország összevetésében az abszolút kategória vezető söre az amerikai Hill Farmstead Brewery Poetica (4,26) lett, amit szűkebb pátriáján kívül nem igazán ismerhetnek, hiszen vezető pozícióját 972 sörivó szavazatával érte el.

A tizenkettes cseh sörök pontszámai – Pilsner Urquell (3,37), Budvar (3,28), Staropramen (3,24), Svijansky (3,22), Krusovice (3,15), Konrád (3,09), stb – jól jelzik, hogy a tömeges értékelések mennyire leszűkítik a szórást. Igaz azt is megmutatják, hogy kiugró minőség ebben a rendszerben csak alacsony szavazatszámnál jöhet létre.

Szórakozásnak persze jó az Untappd és persze valamiféle visszajelzéssel is nyilván szolgál a marketingeseknek. Alapvetően jó játék sörözés közben osztályozni azt, amit iszunk, de valójában a pontszámok lehetnek szélsőségesek, mint valamelyik Csíki sör esetében, ami csak egyest, vagy ötöst kapott a minősítőktől.Twitter megosztás Google+ megosztás