Moby a fehér bálna

Címkék: craft, beergeek, szleng
2022. július 14. csütörtök
A beergeek az az ember, aki szenvedélyes megszállottja a kézműves sörnek és minél többet igyekszik megkóstolni.

Miután a craft az Egyesült Államokból indult világhódító útjára, az elragadtatott beergeekek avagy a sörkockák csoportnyelve – azaz szlengje – az angol. Mert természetesen, mint minden azonos érdeklődésű emberek alkotta csoport, így a beergeekek is beszélnek egy sajátos nyelvet.

Az alábbiakban néhány jellegzetes – és szerintünk humoros – kifejezést próbálunk megmagyarázni és reményeink szerint kedvet csinálni a crafthoz a sörszleng világában még kevéssé otthonosan mozgó sörkedvelőknek.

Whale azaz magyarul bálna. Jelentése: ritka és keresett sör. A bálnákat limitált mennyiségben és többnyire egyszeri alkalommal állítják elő.

Moby azaz a fehér bálna az elnevezést Melville Moby Dick című regénye ihlette és az elnevezésre csak a legritkább, szinte hozzáférhetetlen sörök lehetnek méltók. Moby avagy a fehér bálna tulajdonképpen nincs is.

Drain Pour avagy lefolyóba öntés, az a szomorú pillanat, amikor egy üveg ritka sörről, amit őszinte áhítattal készültél meginni, kinyitáskor kiderül, hogy megecetesedett és ihatatlan lett.

Beached Whale azaz a partra vetett bálna. A beergeek életének talán legszomorúbb pillanata, amikor másnap reggel arra ébred, hogy az utolsónak nyitott szuper-különleges sör felét az üvegben hagyta. Ilyenkor akár melegen is megissza, csak hogy ne kelljen kiönteni.

Closer avagy az éjszaka utolsó söre, amellyel sikeresen zárjuk le az éjszakát, anélkül, hogy partra vetett bálnákat hagynánk magunk után.

Fronters azaz azok frontsörök, amiket a buli rendezése előtt a hűtőszekrény arcvonalában helyez el a házigazda, hogy elzárja a hozzáférést a hátul található jobb sörválasztékhoz.

Bottle sharing azaz palackmegosztás, magát a közösségi ivást emeli új szintre. Szó sincs már az olcsó piákról és közös üvegből, dobozból ivásról. Itt bizony drága piákat öntenek szét négy-ötfelé és alkalmanként sokféle sör kerül a poharakba.

Octans azaz magas oktánszámú sörök amelyek alkoholtartalma tíz százalék felett van. Általában lezárásra tartogatják, a szeansz végére.

Tickers azaz a  „kipipálók” azok, akiknek nem az a céljuk, hogy élvezzék a sört, hanem, hogy minél több egyedi sört igyanak. A lehetőség, hogy egy eladdig hiányzó sört kihúzzanak a kipróbálandó sörök listájáról.ímindennél fontosabb. 

Egyelőre ennyi, de be lehet szállni a játékba!Twitter megosztás Google+ megosztás