Nem kerek a történet

2019. szeptember 30. hétfő
Nem tudom, ki, hogy van vele, de nekem megrendült a bizalmam a dánokban, azaz pontosabban a nagynevű Carlsberg és Tuborg söreikben.

Ez persze így nem igaz, hiszen egyrészt sohasem volt, másrészt pedig egyet sem ismerek a skandináv ország lakói közül. Az első információ, amit olvastam a dánokról, az a Magyarország című hetilapban, a hetvenes években megjelent színes hír volt, hogy isznak rendesen.

Akkoriban Magyarországon elképzelhetetlen volt, hogy egy lap arra nézvést adjon tanácsot a honpolgároknak, hogy ha már napi hat üveg sört isznak, hogy csökkenthetik egészségügyi kockázataikat. A részletekre nem emlékszem, de mindegy is.

Aztán 1981-ben első licence sörként a Kőbányai sörgyárban megkezdték a Tuborg főzését. A projekt nagyjából másfél évet élt meg. A dánok ugyanis minőségi problémák miatt visszavonták a licencet. A pletykák szerint a magyar Tuborg ezután Mátyás néven került forgalomba.

Manapság persze már nem ennyire igényesek a Tuborgot később felvásárló Carlsbergnél, hiszen az itthon kapható Tuborgot Szerbiában, a Carlsberget Horvátországban gyártják. Ízetlen, jellegtelen mindkettő, de 2019-ben ez már licenceadót kevésbé zavarja, mint 1981-ben.

És nem tudom bizonyítani, de nekem a Budweiser sör minősége is – mióta a Carlsberg lett a fő exportőre – úgy tűnik mintha már nem lenne a régi. Nincs karaktere, intenzitása a sörnek,  hiányzik belőle a régebben megszokott frissesség – ezt én elsősorban szénsavasság hiányának vélem.Twitter megosztás Google+ megosztás