Nem sörivóknak való

2020. június 8. hétfő
Nehezen tudom elképzelni, hogy ha a szomjamat nem tudom sörrel enyhíteni, akkor a sör helyett annak alkoholmentes változatát választanám.

Az alkoholmentes sör a kör négyszögesítése, fából vaskarika, vagyis egy olyan jelzős szerkezet, mely egymásnak ellentmondó fogalmakat kapcsol össze. A sör fogalma ugyanis feltételezi az alkoholtartalmat.

Azaz feltételezte. Feltalálásakor ugyanis az alkoholmentes sör tartalmazhatott fél százalék alkoholt. Csak a technológia finomításával érték el, hogy az alkoholmentes sör valóban alkoholmentes legyen.

Mielőtt az alkoholmentes sört bevezették a piacra is léteztek alkoholszegény sörök, mint például a hazai Nektár sör és hozzá hasonló malátaitalok. Ezeket szoptatós anyáknak épp úgy ajánlották, mint lábadozó betegeknek.

A malátaitalok közt akadnak olyanok is, mint az idén ötvenéves Karamalz. Ennek különlegessége, hogy hasonlóan készül, mint a sör, csak a beélesztőzés alacsoy hőmérsékleten, nyolc Celsius fokon történik, így nem keletkezik alkohol.

A hatvanas években egyre többen kezdtek autót vezetni és az ittas vezetés betiltásával megnőtt az igény az alkoholmentes italok iránt. Ekkor került a képbe az alkoholmentes sör, mely az alkoholtartalmán kívül nagy mértékben hasonlatos az eredetihez.

A marketing nagy mértékben támaszkodott is erre, mondván, hogy olyan mint az igazi, de utána gond nélkül beülhetsz a kocsiba és hazavezethetsz. Ugyancsak az előnyeként emlegették, hogy az alkoholbetegeknek segít a leszokásban.

Mindennek ellenére az alkoholmentes sör térnyerésére a kétezres évekig kellett várni. Ekkorra már mindennel megpróbálkoztak a sörgyárak, de az áttörést az ízesített változatok piacra kerülése hozta meg.

Ez részben köszönhető annak, hogy a kézműves sörfőzők gyakorlatilag minden szabályt felforgattak és rengeteg olyan különleges sört dobtak a piacra, ami mindannak ellentmond, amit a huszadik század második felében a sörről vallottunk.

Hogy valójában mennyire sörök ezek az alkoholmentes ízesített darabok, arról nehéz nyilatkozni. A magam részéről inkább üdítőitalnak nevezném őket és sajnos abból sem sorolnám a jobbak közé többségüket. Legalább is a hazai gyártmányokat, amiket kóstoltam.

 „A sörjelleg kialakításához szükséges aroma felhasználásával készült alkoholmentes sör nem számít ízesített sörnek”, írja a Magyar Élelmiszerkönyv.

De akkor minek számít?Twitter megosztás Google+ megosztás