Népszavazás a sörfőzdéről

2019. szeptember 25. szerda
Náchod város tanácsa 1896-ban vette tervbe egy városi sörfőzde létesítését.

A terveket tett követte. Mivel azonban a városi tanács úgy döntött, hogy a sörfőzdét a város irányítása alatt kívánja működtetni, 1871-ben népszavazást írtak ki a kérdésben. Náchod minden szavazati joggal rendelkező polgárának szavaznia kellett a javaslatról.

Talán mondanunk sem kell, hogy a sörre szomjas polgárok elsöprő többséggel a város által működtetendő sörgyárra szavaztak. Rövidesen megszülettek a tervek egy évi tizenkétezer hektoliter kapacitású sörgyárról.

1872-ben lefektették az alapkövet és 1873 februárjára már álltak a főzde falai és megkezdődött a gépek összeszerelése. Ősszel már meg is indulhatott a sörfőzés  a város sörfőzdében.. A sörfőzést Antonín Lutz, a Česká Skalice hercegi sörfőzde korábbi vezetőjének irányította. Antonin Lutz nevét a róla elnevezett könnyű, világos Antonin sör őrzi.

Az első, 1873 októberében főzött,10 és 11 fokos söröket, december 6-án, ünnepélyes keretek közt verték csapra az akkor még „Obecní pivovar v Náchodě” névre keresztelt üzemben.Twitter megosztás Google+ megosztás