Niche-sörök

2017. november 15. szerda
A kis sörfőzdék termékei jellemzően jóval drágábbak a a nagyüzemi lágereknél. És ez így van rendjén, hiszen kreativitásnak és a sörben megfogalmazódó intuitivitásnak ára van.

Amikor a kilencvenes években Magyarországon megindult a kisüzemi sörfőzés, óriási hibát vétettek a sörfőzők, hogy az olcsó árú sörök piacán próbáltak versenyezni a nagy sörgyárakkal. Akkoriban már Nyugaton javában dúlt a sörforradalom, ami megmutatta, hogy a kicsik nagy lehetősége igazán az extrém sörök főzésében van. Kétségtelen, hogy az akkoriban még korántsem volt egyszerű a különleges alapanyagok, elsősorban a komlók beszerzése és a szakmai továbbképzés még gyerekcipőben sem járt.

Közel, húsz évet vesztett a magyar sörfőzés, aminek a tandíját a többszáz csődbe ment, bezárt sörfőzde fizette meg. Blogunk véleménye szerint az, hogy a 2010-es években berobbant a hazai sörforradalom nagy mértékben köszönhető volt a Folyékony kenyér blognak, mely jóval megelőzve a hazai valóságot, felkeltette az érdeklődést a sörkülönlegességek íránt. De ugyancsak úttörő szerep jutott az akkoriban, a Rákóczi úton egy lépcsősor aljában megnyílt Csakajósör üzletnek, ahol addig soha nem tapasztalt áron, extrém sörök sora várt a vásárlókra.

Az első fözdefeszt nem várt sikerét követően beindult a gőzhenger és az addig folyamatosan csökkenő kisüzemi sörfőzdék száma ismét el kezdett emelkedni. Néhány évre volt csak szükség, hogy megszülessen a magyar kraft, ami azokat a sörfőzőket jelenti, akik nem elészenek meg azzal, hogy a BJCP által meghatározott kategóriákba sorolható söröket főzzenek, hanem extrém összetevőkkel egészen egyedi és különleges söröket alkossanak.

Ezeken a sörökön belül is van egy egészen különös csoport, amit mi niche söröknek nevezünk. Szerencsére már ithon is akadnak ilyen sörök, ha nem is nagy számban és gyakran egyszeri főzetként. Fehér Nyúl Espresso Tonic APA, Hara'Punk Jézus Ale, Hübris Cask Ale, Mad Scientist Funk Soul Brother, Monyó Anubius, TuffBuzz Joanna Gone MAD és szerencsére – mégha nem is túl hosszan – de folytathatnánk a sort. Twitter megosztás Google+ megosztás