Nyáron is barnasört!

2022. június 10. péntek
A magyarban minden sört, ha nem világos, akkor barnának titulálnak, és ha már barna, akkor a hiedelem szerint nem is lehet nyári ital.

Miért van az, hogy az emberek általánban meggyőződéssel vallják, hogy a stoutok, a porterek, vagy más „sötét” sörök csak hideg időben megfelelő innivalók?

Miért gondolja a többség, hogy ha egy sör színe sötét, akkor az egyúttal erős, vagy letaglózó, ha nyáron isszuk és a szomjat sem oltja, mint egy világos sör?

Miért ne ihatnék, akár a hőségben is egy jól lehűtött éjsötét Schwarzbiert, egy Black IPA-t, vagy egy barna duplabakot?

Tanult barátom szerint ez valamiféle genetikiailag kódolt dolog abból az időből, amikor télen lépten-nyomon otthon is szénnel fűtöttek.

Sőt az iskolában is vaskályha adta a meleget, amit a pedellus táplált fekete szénnel, lehetőleg a tanóra alatt, megszakítva ezzel az óra menetét.

Tegyük fel hát a kérdést! Mitől nyári egy sör? Attól, hogy világos a színe? Attól, hogy alacsony az alkoholtartalma? Attól, hogy vékony a teste? Vagy attól, hogy intenzíven szénsavas?

Igen ez mind igaz is lehet, de nem feltétlen az, hiszen egyrészt vannak kifejezetten könnyű sötét sörök, másrészt minden ital, ha jól le van hűtve, csillapítja a hőérzetet és az izzadtságot.

Kétségtelen, hogy az erősebb sörök hőségben könnyebben fejbe vágnak, de ha hozzá vagytok szokva, nyáron is teljes nyugalommal igyatok sötét söröket!Twitter megosztás Google+ megosztás