Oktoberfest helyett

2020. június 26. péntek
Az idei évben nem lesz Oktoberfest, de a bajor gazdasági miniszter alternatívaként felvetette egy „Septemberfest” lehetőségét.

Az elmúlt kétszáz évben nem maradt el Oktoberfest, csak nagyon nyomós indokkal. Először 1854-ben voltak kénytelenek lemondani a müncheniek kedvenc fesztiváljukról egy kolerajárvány, majd 1870-ben a német-francia háború miatt, majd három évvel később ismét a kolera szedte áldozatait a városban.

A huszadik században az első világháború alatt, majd az 1940-es években maradt el a népünnepély. A hagyományt végül 1950-ben élesztették újjá és azóta minden évben megrendezésre került a világ leghíresebb sörfesztiválja.

.Az idei Oktoberfest elmaradását még áprilisban jelentették be. A járvány miatt ugyanis a fertőzésveszély kockázata igen nagy lenne a zárt sátrakban söröző tömeg miatt. Ha a „Septemberfest” terve megvalósul, akkor nem állítják fel az Oktoberfest megszokott sörsátrait, hanem egy hatalmas sörkertben ihatják a bajorok a megszokott „Maß” – azaz literes – söreiket.

Az Oktoberfesten több mint hatmillió liter sör fogy, ezt a mennyiséget semmi nem pótolhatja, de a „Septemberfest” megrendezésével kisebb lesz a forgalomkiesés.Twitter megosztás Google+ megosztás