Ömlés, rázás nélkül

Címkék: gushing, túlhabzás
2019. november 10. vasárnap
Melyik sörisszával nem fordult még elő, hogy a kinyitott a sörből lávaszerűen tört elő a sör habja?

Ismert sörhiba az úgynevezett túlhabzás, az angolul gushingnak nevezett jelenség, amikor a palackot kinyitva a sör hirtelen kihabzik. Ennek oka lehet: a túlzott mennyiségű széndioxid, de leginkább maláta eredetű hiba okozza, esetleg penész-szennyezés. A jelenség oka lehet a nem megfelelő tárolás, de előidézhető ha a palackot kinyitás előtt felrázzuk.

Az utóbbiak kivételével, a jelenség gyártási hiba, melyet a hidrofobinnak nevezett fehérje okoz. A kutatások szerint „a hidrofobinokat egy gomba hozza létre, amely a malátadarát fertőzi meg a sörfőzés során, és vonzza az ital szén-dioxid molekuláit a felszínre. Az ennek követeztében a sörösüveg nyakán felgyülemlő túl sok szén-dioxid molekula okozza a sör túlhabzását amikor a palackot kinyitják.

A túlhabzás további oka lehet, a többutas palackok nem megfelelő mosása, utánöblitése is. Ugyancsak gyakran előfordul a gushing-jelenség, azaz a sör „megvadulás” olyan palackozott sörökben, amelyek vad élesztőtörzseket, például Brettanomyces-et használnak, amelyek tovább folytathatják a cukrok erjesztését, ami a Saccharomyces törzsek esetében legfeljebb a palackos erjesztésű söröknél fordul elő..

A túlhabzás megelőzésére számtalan módszer létezik ezért szerencsére már egyre ritkábban találkozunk a kinyitáskor a lávaszerűen előtörő sörhabbal.

 Twitter megosztás Google+ megosztás