Ország, sörfőzde nélkül

2019. október 22. kedd
Nem igen találni olyan országot a világon, ahol legalább egy sörfőzde ne működne. Niger tavasz óta ilyen.

Niameyben, Niger fővárosában, bezárt az ország egyetlen sörfőzdéje a Castel Grouphoz tartozó Beringer. A hír felemás érzelmeket váltott ki a helyiekből, mivel Niger lakossága többségében muszlim, így igen sokan helyeselték a döntést, melynek persze elsősorban nem vallási, vagy kulturális okai voltak.

Niger egyetlen sörfőzdéje, melyet nem sokkal a francia gyarmati uralom megszűnése után alapították, körülbelül ötvenezer hektoliter sört főzött a hatvanas-hetvenes években. A muszlim mozgalmak erősödése azonban nem kedvezett  a sör értékesítésnek, így a kibocsájtás folyamatosan csökkent.

egy_orszag_sorgyar_nelkul_1.jpg

A Niamey sörfőzde bezárása rossz hír az alkalmazottaknak, de a lépés elkerülhetetlen volt az Afrikában hatvanhét gyárat üzemeltető tuljdonos BGI-Castel Group számára, mivel a sörgyár évek óta vesztességesen működött. Így a fogyasztó keserű búcsut vehet az ország legnépszerűbb, két zsiráfos sörétől is.

Bár Niger gazdasága bővül, és a lakosság életszívonala is javul, de sör iránt a kereslet csökken. Az egyre inkább vallásos Nigerben a maraboutok (imámok), azt terjesztik, hogy a Bière Niger az ördög itala. Így aztán a sokáig büszke alkalmazottak sem dicsekedtek az utóbbi időkben, hogy a sörfőzdében dolgoznak..

A kérdés persze az is, hogy a szaharai országban ezentúl mivel fogják az emberek a negyvenkét fokos melegben szomjukat enyhíteni és mivel mossák le az örökké szállongó homokot leöbliteni.Twitter megosztás Google+ megosztás