Otthon sörözni

2020. március 25. szerda
A sörivás hagyományosan közösségi tevékenység, eddig nem sok jót jelentett, ha valaki magában sörözött.

A korlátozott nyitva tartás miatt azonban, sok minden más mellett, most a sörivás szokásai is jelentős változáson mennek keresztül. A legtöbb helyen még az engedélyezett időben sem nyitnak ki a sörözők, hiszen délelőtt alig van forgalom, a magyar emberek munkaidő után, a délutáni, esti órákban járnak sörözni.

A sörözői sörözgetéseknek egy darabig annyi. Ennek, illetve a kiváltó oknak, persze nem örül senki, de nincs más lehetőség, mint tudomásul venni és ha már, akkor otthon sörözni. Ami egy kocsmajáró számára soha nem lesz olyan szórakoztató, mint a kocsmázás.

A két fő oka ennek a csapolt sör és a társaság hiánya. Előbbi gondolom nem szorul magyarázatra. Csapolt sör nélkül nem söröző a söröző, nem kocsma a kocsma. Mivel a járvány elleni védekezés féltve óv mindenféle összejöveteltől, fő jelszava a „maradj otthon”, az egyetlen választás, az otthoni sörözés, ami alaphelyzetben magányos tevékenység.

Most nem az „ökör iszik magában” közhelyét szeretnénk előrángatni, hanem arról gondolkoznék, mit lehet csinálni otthoni sörözés közben. Kvaterkázni azt nem, hiszen az asszony nem fogékony a szövegünkre. De nem űzhetők a kocsmai játékok – darts, biliárd, snóbli, sakk, ulti – sem, hiszen ahhoz ellenfél szükségeltetik. Ahogy kiesik a meccsnézés is, hiszen az eredmény ismeretében ki kíváncsi hetedszer a Kisvárda-Mezőkövesd mérkőzésre.

Én, mint a kocsmai TV-nézés ősellensége, otthon sem szándékozom sörözés közben magamhoz ragadni a távirányítót – nekem ez a két dolog nem passzol egymáshoz. Viszont az otthoni sörözés egyik előnye, hogy végre olyan zenét hallgathatunk közben, amit szeretünk és nem azért hallgatjuk állandóan, mert az a kocsmáros kedvence.

Ugyancsak jó dolog, hogy az otthoni sörválasztékot te állíthatod össze, nem azt kell innod, amire a kocsmáros – tisztelet a kivételnek – szerződött csomó pénzért, valamelyik szörnyű sörgyárral. Vehetsz rendes cseh importot, izgalmas hazai kézművest, amit csak akarsz – mostanában még házhoz is hozzák. Budapestiek persze ebben is előnyben vannak.

Ja! Semmiképpen ne igyál többet, mint amikor kocsmában iszol, ne csábítson könnyelműségre, hogy nem kell megtenned a hazavezető utat, hogy a bolti ár alacsonyabb, mint a kocsmai és főleg ne fészbukoz sörözés közben, mert reggel csúnya dolog lesz szembesülni a sületlenségeiddel.

Ha ezt a két tanácsot megfogadod, mosolygós másnapok várnak rád!

 

(A kép csak illusztráció)Twitter megosztás Google+ megosztás