A Pegas jubileuma

Címkék: Pegas, Brno, mini pivovar
2017. szeptember 22. péntek
A Pegas Brünn és Csehország legújabbkori sörtörténelmének első kis sörfőzdéje, idén szeptemberben ünnepli fennállásának huszonötödik évfordulóját.

Annak idején a Pegas igazi különlegességnek számított, de ma már csak Brünn és környékén tucatnyi hasonló "mini-pivovar" működik. A Pegas sörfőzde projektje 1990-ben kezdődött. Szerencsére a Jakubská utcai romos ház tulajdonosa sörszerető ember volt, akinek az sem vette el a kedvét a sörfőzde alapítástól, hogy az újjáépítés során az épület egy szárnya összeomlott. Végül két év alatt valósultak meg a tervek.

A Pegasnak a megnyitás után meg kellett küzdeni a fogyasztókért is. A szűretlen és a búzamalátával készített söreikkel egy meglehetősen konzervatív fogyasztói szokásokkal rendelkező piacon kellett helyt állniuk és kialakítani a törzsvendégek széles körét. Akkoriban még csak a sörgyárakkal kellett versenyezniük, de manapság már számos kis sörfőzde is komoly konkurenciát jelent a Pegasnak. 

Az első brnoi mini-sörgyár termelése a kezdete óta nem változott. Még ma is kétezerötszáz-háromezer hektoliter sört főznek, miközben a modernebb sörfőzdék kapacitása gyakran megközelíti a tízezer hektolitert is. A Pegas valószínűleg soha nem jut el oda, mivel az épület adottságai korlátozottak, tovább terjeszkedni nem tudnak, de a belvárosi ingatlant sem szeretnék elhagyni. Így aztán minden marad a régiben – a sör barátainak őszinte örömére.

 

 

 Twitter megosztás Google+ megosztás