Pilsner Urquell vs Guinness

2020. január 28. kedd
Az ír Guinness és a cseh Pilsner Urquell két világmárka, melyek csak egy sörtípust főztek.

Mindkét sörmárka egy-egy sörtípus etalonját hozta létre a maga idejében. A Guinness főzését 1759-ben, a Pilsner Urquellét 1842-ben kezdték meg. Ami közös a két márkában csak annyi, hogy mindkét sörfőzde ezeken a neveken csak és kizárólag egy sörtípust főzött. A Guinness egyetlen söre egy stout, a Pilsner Urquellé egy pilseni láger volt.

Az éves mennyiség, amit a Guinness stoutból lefőznek, nyolc és fél millió hektoliter. Ez a Pilsner Urquell esetében négymillió hektoliter. Míg előbbi konkrét adat, utóbbi becslés. Az említett mennyiségeket a Guinness esetében negyvenkilenc ország sörfőzdéiben állítják elő, míg a Pilsner Urquell teljes mennyiségét – a gyár kommunikációja szerint – Pilsenben főzik.

A Pilsner Urquellről azért nem áll rendelkezésünkre pontos adat, mert az Asahi cégcsoport – ide tartozik a Gambrinus, a Radegast és a Velkpopovicky Kozel is – csak az összesített eredményeket közli. Eszerint a négy cseh márkából főzött teljes mennyiség tizenegy millió hektoliter, melyből több mint ötven országba másfél millió hektolitert exportálnak. A licence sörök mennyisége két és fél millió hektoliter.

A Pilsner Urquell elvileg egyetlen féle sört főz, míg a Guinness Afrikában – ahol három sörgyára (Nigéria, Ghána és Kamerun) is van – és Ázsiában, a helyi ízléshez alkalmazkodva, egy erősebb sört főz Foreign Extra Stout néven.

2011-óta van egy Black Lager sörük is, elsősorban az Egyesült Államok piaca számára, ahol a Guinness stoutból közel egymillió hektólitert adnak el. Sőt! A Guinness hárfa 2018 óta feltűnik Hop Hause 13 nevű világos sörükön is.

A Pilsner Urquell is rendelkezik egy kisszériás sörcsaláddal. 2007-ben új és minden tekintetben különleges söröket dobott piacra. Master söreikkel a sörkülönlegességek iránt érdeklődők kedvébe igyekeznek járni. Mindenesetre a Pilsner Urquell – azaz a Plzeňský Prazdroj – név továbbra is csak a klasszikus tizenkettes sört jelenti.

Sajnáljuk, hogy a Guinness – mely a Diaego multinacionális cégcsoport része – az eladdig kizárólag stoutot jelentő Guinness nevet adta egy barna ászok sörnek.  Twitter megosztás Google+ megosztás