Primátor a téma

Címkék: Primátor, cseh sör
2019. december 3. kedd
A privatizáció óta a Primátor szortimentje nem csak lager, hanem ale típusú sörökkel is bővült és így izgalmas választékot kínál a sörivóknak.

Az első nagy dobás a 1996-ban piacra dobott 7,5% alkoholtartalmú, 16° Balling fokú Exkluzív, mely bátran szakít a „láger egyenértékű pils” közhelyével, és elsők között mutatja meg, hogy a cseh sörfőzők a világos baksörök között is képesek maradandót alkotni.

Stout csehül

Amikor 2008-ban piacra került a Primátor stout, még kevés jele volt annak, hogy rövidesen Csehországban is sörforradalmi változások lesznek. A lager-birodalom – ahogy egy szakíró jellemezte a cseh sörfőzést századunk elején – nem sok jelét mutatta a különféle ale-k íránt.  Akkoriban nem sok jele mutatkozott, hogy lesz ez másként is a cseh sörpiacon. A náchodi Primátor sörfőzde, az elsők között volt melyet megérintett a változások szele. (tovább olvasom)

 

A legjobb cseh búzasör

A csehek az utóbbi évtizedekben kezdtek el búzasört főzni, elsők közt a brünni Pegas és a prágai Pivovarsky Dum. Immár elég sok csehországi sörfőzde főz búzasört, így aztán elérkezett az ideje, hogy egy szakértőkből és laikusokból álló zsűri, egymástól függetlenül minősítsen egy tucatnyit a cseh búzasörök közül. A sörök kiválasztása úgy történt, hogy a vaktesztre egyforma számban hat nagyüzemi és hat kissörfőzde söre kerüljön. Ezúttal a német világos búzasörök kerültek a kóstoló pohárba. (tovább olvasom)

 

Limitált sörök a Primátortól

Primátor nem csak abban számít rendkívülinek a cseh sörgyárak között, hogy az állandó kínálata tizenötféle sörből áll, hanem azzal is, hogy rendszeresen hoz ki limitált példányokat. A Primátor Tychne két sörstílus az IPA és a láger kombinációja. Tulajdonképpen egy hop lager – azaz olyan ászok sör,melyben a klasszikus cseh lágerekhez használt komlókon kívül, modern komlófajtákat is adagolnak, és többnyire alkalmazzák a hidegkomlózást is. (tovább olvasom)

 

Primátor Medové

Az utóbbi időben egyre inkább elterjedtek az ízesített sörök és nem kellett sokáig várni a mézes sörre sem. A régebbi korokban a  mézlé erjedését régi sörrel indították meg és a középkorban Európa-szerte széles körben fogyasztottak mindenhol, ahol a méz hozzáférhető volt. A mézsör készítése végigkísérhető a középkor évszázadaiban, mint a sörfőzés egyik ága. Az emberiség jelentős részének egyik legrégibb alkoholos itala a mézsör. (tovább olvasom)

 

Primátor sörök Chilében

Chilének, hasonlóan a többi délamerikai országhoz, nagyszerű sörfőzési hagyományai vannak. És ez akkor is igaz, ha Chile elsősorban borairól híres. Ennek ellenére az országban a sörre költik a legtöbbet, ez teszi ki a forgalom hatvan százalékát. A 19. század közepéig elsősorban a kukoricából, maniókából főztek sört, a chichát. Ennek különlegessége, hogy az erjedését a régi időkben emberi nyállal indították be. (tovább olvasom)

 Twitter megosztás Google+ megosztás