Rigó, de nem madár

2017. február 27. hétfő
A polotmavý sörök egy viszonylag új kategóriát alkotnak Csehországban. A kategória érdekessége, hogy nincsenek szigorú szabályai és így igen sokrétű a kínálat.

A polotmavý  jelentése félbarna és ha nem használjuk rá a sörtípus kifejezést, akkor az azért van, mert a sok-sok cseh polotmavý  egyetlen közös vonása a szín. Ahogy a megelőző időszak „rigói” – barna és világos sörök kocsmai keverékei – közt is legfeljebb véletlen lehetett találni két hasonlót. A létrejött félbarna színű sör íze más és más volt annak függvényében, hogy milyen barna illetve világos alapsörök alkották és milyen arányban.

Ez a sokszínűség a halvány borostyántól a rézvörösig terjed a sörgyári „rigók” azaz a polotmavýk esetében is, melyek sokszínűek akkor is ha ízeiket hasonlítjuk össze. Akad köztük a német dunkelek gazdag és összetett ízéhez hasonló, van visszafogottan karamellás és a gyakran a viennák határozott malátás karakterét idézik. Az utóíz is malátás marad, de a komlókeserűség is felbukkanhat a közepesen száraz befejezésben. Jellemzőjük a sima ászok karakter, gyümölcsös észterek és diacetil nélkül.

Külön érdekességként említhetjük a Primátor Polotmavýt, melynek főzéséhez karamell és búzamalátát is használnak, ez különleges tiszta, finom karaktert, ad a sörnek, melynek ízében mindvégig ott bujkál a žateci komló aromás keserűsége.Twitter megosztás Google+ megosztás