Séta sörivóknak

2020. szeptember 9. szerda
A Rauchbier aromáját a készítéséhez használt különleges maláta adja, melyet bükkfahasábok lángja felett szárítanak. A füst beleivódik a malátába és ez különleges ízt ad ennek a sörtípusnak.

A ma is működő kilenc történelmi bambergi sörfőzde közül már csak három készíti a hagyományos füstös sört: a Schlenkerla, a Greifenklau és a Spezial. A Schlenkerla rögtön három változatban. A bambergi óvárosban álló épületben 1678-óta főznek füstízű sört. A hagyományos Märzen mellett készítenek Weizent is, valamint októbertől december végéig egy erősre főzött Urbock-ot.

Az 1536-ban alapított Spezial Sörfőzde kizárólag füstízű söröket kínál – Lager, Märzen, Weizen és Bock típusúakat. A sörökhöz használt maláta különlegessége, hogy a mai napig nyílt tűz felett szárítják, így a Spezial sörei könnyen felismerhető, sajátos aromájúak. Bambergben amúgy minden sörbarát jól érezheti magát.

Akiket nem ragad magával a bükkfa füstjén szárított malátából készült sör, azok is vagy ötven féle alsó- és felsőerjesztésű sörspecialitásból válogathatnak a sörözőkben és a tipikus frank sörpincékben. Nem véletlen, hogy Bambergben az egy főre számított évi sörfogyasztás kétszáznyolcvan liter.

Kiadós sétával a város mind a kilenc sörfőzdéje végiglátogatható. Persze nem érdemes rohanni, hiszen a kocsmák mindegyike ott áll már száz – vagy akár több száz – éve, aligha fogják őket egy hét végén arrébb tolni. Érdemes szemlélődni, végigkóstolni a söröket, mivel teljesen más hangulatot élünk meg a Kaiserdom sörözőjében, a különlegesen száraz Premium Pilsener mellett, mint az 1649-ben alapított Fässla múltidéző söntésében. Ha tudunk, szánjunk Bambergre legalább két, nyugalmas napot.

Első nap, a Spezial és a Fässla után, a Bamberger Weissbierhaus érintésével, elsétálhatunk a Wundenburg utcába. A Mahrs Bräu sörözőjének boltíves kapubejárójában többnyire azok „talpon állnak”, akiknek már nem jutott hely a sörözőben, amelyben ma sem használnak szénsavat a csapoláshoz, és a berendezés valamennyi darabja évszázados. A Michel család 1895-ben vásárolta meg az 1670-ben alapított sörfőzdét, és négy generáció óta őrzi a sörfőzés tradícióit.

Öt sörük – a Pilsener, a Hell, a Leicht, a Naturtürb és a palackos erjesztésű Hefeweiss – mellett szezonális jelleggel két erős sört – Wesser Bock és Heller Bock – valamint a gigantikus Gig Kutsherbiert főzik.

A Mahrs-szal majdnem szemben az 1867-ben alapított, ugyancsak családi tulajdonú Keesmann Bräu ötféle sörrel örvendezteti meg a látogatóit. A kocsibejáróban – ahonnan egykor a lovak húzta söröskocsik indultak – ma a törzsvendégek ivópultjai állnak. Ebben a sörfőzdében is készül helyi specialitás: a porszáraz Bamberger Herren Pils.

Innét már csak egy ugrás a Moosstrssen található Maisel Bräu. Az 1894-ben alapított üzemhez, egy kisebb söröző és a Maisell Keller, egy hatalmas kerthelyiség tarozik. A kínálat sem akármilyen, a búzasörök mellett nyolcféle lager sört is főznek.

A második napot érdemes Greifenklau sörözőjében kezdeni. Már csak azért is, mert sörrel telten nem túl szórakoztató a dombtetőn álló sörházba felkaptatni. A novemberi főzésű Bockbier, a karácsonyi Festbier mellett az egész évben főzött zamatos Lagerbier is csak itt kapható. Aki a Greifenklau-t nem egy nyugalmas téli vagy tavaszi, hanem augusztus második hétvégéjén keresi fel a Laurenzikärwa alkalmából ízelítőt kaphat egy bambergi búcsúból is.

A Greifenklau után kényelmesen leereszkedünk az 1533-ban a hercegprímás által alapított Klosterbräuhoz. Bamberg legöregebb sörházának specialitása a sötét Schwärzla, de kínálnak búzasört, világos lagert vagy szezonálisan főzött erős bockokat is. Az épületegyüttest 1987-ben sokmilliós beruházással újították fel, így a történelmi épület az óváros dísze lett, amely nemcsak a sörbarátok zarándokhelye.

A Klosterbräutól zegzugos utcácskákon keresztül juthatunk el a Schlenkerla sörözőbe, ahol a már említett füstízű sörrel köthetünk szoros barátságot. Ha ezt a barátságot nem mélyítettük el túlzottan, talán marad még annyi erőnk, hogy kijussunk a városszéli sörgyár, a Kaiserdom sörözőjébe. Ha mégsem vágunk neki a hosszú útnak, a Kaiserdom söreit a belvárosi Kaiserdom-Stubenben is végigkóstolhatjuk.

Természetesen az új idők sörfőzdealapítási láza Bamberget sem kerülte el. A 2004-óta működő Ambräusianum közvetlenül a Schlenkerla mellett található.A ház háromféle söre mellett a Schenkerla Rauchbiert tartják csapon. A Kronprinz sörfőzde és fogadó 2016-ban kezdte meg áldásos tevékenységét és itt már a nem a klasszikus bambergi sörökön, hanem újhullámos craftokon van a hangsúly és a modern sörözőben tízféle csapolt sört kínálnak.Twitter megosztás Google+ megosztás