Sic transit gloria mundi

Címkék: cseh sör, Prága
2020. szeptember 28. hétfő
Nyilván sokan nem értenek velem egyet, de nekem szomorú hír, hogy az U Flekůban immár világos sört is csapolnak.

Prága legrégebbi sörfőzdéje az 1499-ben alapított U Fleků. Az utóbbi időkig kizárólag a híres fekete sörüket mérték, amelynek receptjét 1843-ban a legendás sörfőző, Friedrich Pštross alkotta meg. Addig Flekovskyék sörfőzdéjében különféle felsőerjesztésű söröket főztek, köztük valószínűleg búzasöröket is.

A söröző az elmúlt százhetvenhét évben egész jól el volt ezzel az egy tizenhármas fekete sörrel, annyira jól, hogy gyakran nem hogy asztalra, de még szabad székre nem sem talált, aki rosszkor próbálkozott az ezerkétszáz személyes sörözőben.

Az utóbbi három évtized sem tépázta meg annyira a söröző népszerűségét. Igaz egyre inkább „turistás” hely lett, amit azért egy sör erejéig mégis mindig meglátogattunk, annak ellenére, hogy a „Fleku” prágai viszonylatban drága hely lett és egyre inkább külön entitás a prágai sörvilágban.

A járvány persze alaposan betett a híres sörözőnek, hiszen a forgalmának jelentős részét adó turisták elmaradtak és így valamit ki kellett találni, hogy a elmaradó külföldiek helyére visszacsalogassák a helyi sörisszákat.

Ennek érdekében döntött úgy a tulajdonos, hogy legyen egy világos söre is a sörfőzdének. Ez lett a szeptember huszonötödikén csapravert tizenhármas Szent Vencel lager, a képünkön is látható Adam Michnik sörmester söre, melyet a határzár miatt még nem kóstolhatunk, de gyanítjuk, hogy nagyon odafigyeltek a minőségre.

Mindenesetre egy legendával szegényebbek lettünk, még akkor is, ha nem is az U Fleků volt a kedvenc prágai kocsmánk. Hiába jósolják, hogy a idegenforgalom fellendülésével visszatérnek a fekete sörös szép idők, mi inkább látjuk valószínűnek, hogy az U Fleků sörfőzde sörválasztéka tovább fog bővülni, mondjuk egy bajor búzasörrel.

És lehet, hogy ez így van rendjén és a fentiek csak egy vén sörivó nyavalygásai csupán, hiszen ez a sör lehet akár az U Fleků túlélésének a záloga is.Twitter megosztás Google+ megosztás