Sör és sajt

2017. november 25. szombat
Sajt és a sör egyaránt középkori kolostorok mélyén tökéletesedett, és normális körülmények között a mai napig is olyan termékek, amelyek készítéséhez csak természetes alapanyagokat, fűszereket és hagyományos eljárásokat használnak, alkalmaznak

Nem véletlen, hogy a sajt az egyik legkiválóbb sörkorcsolya is, csak arra kell odafigyelni, hogy mindig a megfelelő párosításban kerüljön a fogyasztó elé. Így például a kesernyés pilzeni elsősorban a kecskesajt és az érett gouda ideális partnere. Könnyebb, világos lagert ajánlunk az ementáli és krémsajtok mellé, míg a füstölt sajtokhoz igazán a testes baksör passzol. A brie-vel és a camambert-tel leginkább a szűretlen búzasör harmonizál, míg a rokforthoz ízlés szerint választhatunk barna búzasört vagy egy stout-ot. A stout-ot egyébként is mintha a sajthoz találták volna ki, remekül harmonizál a liptói fűszeres-sós ízével is. A trappistához pedig mi is illene jobban, mint egy jóféle belga trappista sör. A feta enyhén savanykás ízeit pedig szépen ellenpontozza egy kriek gyümölcsös aromája.

A boltokban és persze a kocsmákban is kapható a „pivni syr”, magyarul sörsajt is. Ezt magunk is elkészíthetjük, erre a célra a legtöbb érett, puha sajt alkalmas. Ezt villával szétnyomkodjuk, majd ízlés szerint összekeverjük fűszerekkel – só, bors, mustár, hagyma, fokhagyma stb. –, és meglocsoljuk annyi sörrel, hogy simára kikeverhető és könnyedén kenhető legyen. Friss, barna rozscipóra, pirítósra kenve egyaránt nagyszerű. Ehhez az erőteljes ízű sajthoz a komló-keserű sörök, egy IPA vagy egy száraz pilzeni egyaránt ajánlható.

 Twitter megosztás Google+ megosztás