Sör és vodka koktélok

Címkék: Oroszország, sör, vodka
2021. február 9. kedd
Nincs mese, az oroszok találékonysága, ha alkoholról van szó, nem ismer határt.

Hallották már a jors hírét? A Szovjetunió egyik legnépszerűbb ita­la volt, itt ugyanis vodkával vegyíteni a sört annyi, mint máshol megsózni az ételt. A klasszikus jors arányai fél liter sör-fél deci vodka, ez amo­lyan superstrong sört eredményez. Az arányok azonban különböző tényezők – klimatikus, pszichoszomatikus, ideologikus és egyebek – függvé­nyében változhatnak, igen gyakori például a negyed liter-negyed liter változat.

Álljon itt az ínyencek kedvéért néhány konkrét recept. A Rembrandt például (más nevén Megjöttek a fejesek): a vodkát oly módon kell a sörbe tölteni, hogy ne keveredjen vele össze. Ha a vodka csendesen leeresz­kedik a pohár aljára anélkül, hogy zavarossá válna, akkor az egy Erede­ti Rembrandt, ha ez nem jön be, akkor a keverék Hamis Rembrandt lesz. Fél deci vodka két deci sörrel Korai Rembrandtot eredményez, két deci vodka és egy deci sör keveréke azonban már Kései Rembrandt.

Nem árt, ha ismeri az ember a Bemegy a medve a barlangba techni­káját sem. A technika meglehetősen egyszerű: a korsót színültig töltjük sörrel, és kis kortyokban iszogatjuk. Minden korty után a hiányzó sört vodkával pótoljuk. Az eljárást mindaddig alkalmazzuk, míg a korsóban lévő sör helyét teljesen átveszi a vodka. A Kijön a medve a barlangból ugyanez, csak az italokat megcseréljük.

 

Az orosz koktélokról még olvashat:

https://serteperte.blog.hu/2021/02/12/az_orosz_koktelTwitter megosztás Google+ megosztás