Sör vaskereszttel

2020. január 26. vasárnap
Egy aprócska száz-anhalti városka egy „Deutsches Reichsbräu” nevű sörnek köszönhetően került a sajtó figyelmébe.

Bad Bibra italnagykereskedésében egy extrém sör bukkant fel. Ebben az esetben azonban nem a sör különleges minősége, hanem a címkéje volt az, ami az országos érdeklődést felkeltette a sör iránt. A „Deutsches Reichsbräu” feliratú sörös palackok címkéjén ugyanis, a német birodalmi sörfőzdére utaló felirat mellett, ott vaskereszt ábrája.

Egy üveg Deutsches Reichsbräu feliratú sör 2,88 euróba kerül, de ha a hat darabos díszdobozban árusítottat választja a vásárló, azért 18,88 eurót kell fizetni. Ez utóbbi nem véletlen. A 18-as szám Adolf Hitlert jelenti, mivel az A az ábécé első, a H a nyolcadik betűje. A 88-as szám jelentése, eszerint az értelmezés szerint: Heil Hitler.

Thomas Scharf, az italüzletlánc ügyvezető igazgatója hihetetlennek nevezi az eseményt és azonnal eltávolítatta az üzletből „Reichsbräu” feliratú üvegeket. A „Volksstimme” beszámolója szerint a „Deutsches Reichsbräu” sörfajtát 2020 eleje óta – élénk érdeklődés mellett – értékesíti a jobboldali szélsőséges aktivista és az NPD volt politikusa, Tommy Frenck.

A média neonáci botrányról beszél és az ügyben rendőrségi vizsgálat is indult, egyelőre csak azt ellenőrzik, hogy a sör eladása sértette-e a német törvényeket.Twitter megosztás Google+ megosztás