Sörök Besztercebányáról

2016. augusztus 13. szombat
Szeptember első hétvégéjén a V4 Sörfesztiválon ott lesznek a kassai Golem, a rozsnyói Kaltenecker és a besztercebányai Urpin sörfőzdék sörei is.

A besztercebányai sörgyártást az 1500-as évek elején a német telepesek alapozták meg, de felfutását a városban élő magyar iparosoknak és zsidó kereskedőknek köszönheti. A városban a 17. században 80 sörfőzde működött a városban – szám is igazolja, errefelé igencsak szerették a sört. Ebben igen jelentős szerepe lehetett annak, hogy a város környékén virágzott a bányászat – és a bánya porát mi mással lehetett volna jobban leöblíteni, mint sörrel.

Az 1871-ben létrehozott részvénysörfőzde már a kezdetekben is ötezer hektoliter sört főzött évente. Az 1940-es évre a termelés elérte a húszezer hektolitert, de a háborút követő időkben erősen visszaesett. Ennek ellenére határozat született egy új sörgyár felépítéséről. Az Urpin Sörgyár 1971-ben épült háromszázötvenezer hektoliteres kapacitással. A szocialista időkben jól prosperáló gyár a rendszerváltást követően, a kétezres évekre csődbe jutott. Az új tulajdonosok – négymillió eurós befektetéssel – egy új üzemet indítottak a régi épületben. Jelenleg a hagyományos láger söröket főzik: tízes világost, tizenegyes barnát (dark) és félbarnát (poltmavý), tizenkettes prémium világost és egy Exklusive névre hallgató világos speciált.

A V4 Sörfesztiválon a pesti  Aréna Plázában, közelebbi ismertséget is köthet az besztercebányai Urpiner sörökkel!Twitter megosztás Google+ megosztás